21 млн. е общият брой на хартиените бюлетини, които ще чакат избирателите пред урните на 29 октомври. Прогнозната стойност на тази обществена поръчка е 9,180 млн лева. От тях около 700 000 лева ще бъдат за доставка на хартия за машинно гласуване, а около 8,5 млн. лева за хартиени бюлетини. Една хартиена бюлетина ще струва около 40 стотинки, а на една хартиена ролка по-малко от 14 лева без ДДС, съобщи говорителят на ЦИК Росица Матева.

Вчера ЦИК е обявила обществената поръчка за доставка на хартиените бюлетини и хартията за машинното гласуване. Ще бъдат изработени 3606 вида бюлетини. От тях 265 за общински съветници, 265 за кметове на общини, 35 за кмет на район и 3041 вида бюлетини за кметове на кметства.

ЦИК ще извърши проверка заедно с Главна дирекция ГРАО, Министерството на правосъдието и МВР на всички кандидати, регистрирани от Общинските избирателни комисии, дали отговарят на изискванията да бъдат избрани. Това ще се случи до 10:00 часа на 28 септември, ден преди началото на предизборната кампания. Росица Митева обясни, че ще се проверява и дали кандидатите нямат влязла в сила санкция за конфликт на интереси.

"Сроковете са кратки, за да може при констатирани пропуски и нарушения да се отстранят. Ако до тогава има и кандидати за общински съветници, които са се отказали, партиите и коалициите ще могат да предложат нови кандидатури, но само до този срок", подчерта говорителят на ЦИК.

До дни Централната избирателна комисия ще приеме и образец на изборен протокол, който ще попълват, за да отчетат резултата на секционните комисии. Все още няма яснота дали гласовете от машина и от хартия ще са на отделни редове а на трети ще се сумират.

Утре ще се тегли жребият за участие на партии и коалиции в местните избори. Ще се определят номерата в бюлетините.

В петък започва предизборната кампания за Местни избори 2023.

"Призоваваме всички да провеждат толерантна кампания спрямо Изборния кодекс и да представят своите визии по начин, по който няма да доведе да бъдат санкционирани", апелира Росица Матева.