На днешното си редовно заседание съветниците в Бургас избраха шестима заместник-председатели на Общинския съвет, които ще заемат поста на ротационен принцип и приеха декларация с искане оставката на областния управителна Бургас.

От групата на ГЕРБ за зам.-председател на ОбС предложиха Димчо Грудев, който има опит на тази позиция. Групата на "Български възход" и "КОД" издигна д-р Светослав Тодоров за поста, който влиза в Общинския съвет за първи път. Д-р Мартин Кръстев бе предложението на коалиционните партньори "Продължаваме промяната - Демократична България". За поста на заместник-председател бе предложен и Живко Табаков от групата на "МИР", "Левицата" и "Граждани за общината", а БСП заложи на номинацията на Мадлен Мутафян. Заместник на председателя Михаил Хаджиянев ще е и Александър Койчев от "Възраждане".

Кандидатите за поста бяха седем, но Иван Иванов от "Средна европейска класа" не получи необходимата подкрепа.

На днешното заседание бяха определени и председателите на постоянните комисии към Общински съвет - Бургас.

В 51-членния местен парламент 35 общински съветници подкрепиха декларация, в която се настоява да бъдат взети спешни мерки срещу областния управител Пламен Янев. Декларацията е изготвена от почетния председател на партия Средна европейска класа Георги Манев. Причината за нея е коментар на областния управител по време на първата тържествената общинска сесия, в който той заявява, че общинските съветници са избрани при ниска избирателна активност. Декларацията ще бъде изпратена до премиера Николай Денков, предаде БНР.

"Уважаеми, дами и господа общински съветници. За съжаление, вие получавате едно тежко наследство. През 2007 година над 96 000 бургазлии намериха смисъл да отидат и да изберат общинските съветници, които да управляват в следващите 4 години. 4 мандата по-късно такова усилие направиха 40% по-малко. Безразличието, дами и господа, за органи, които трябва да се избират от народа, е по-голям удар, отколкото гняв или омраза. Това означава, че гражданите на общината не намират никакъв смисъл или по-скоро, все по-малко граждани на общината намират смисъл и виждат значението какъв е съставът на общинският съвет", каза Пламен Янев на тържествената първа общинска сесия на Бургас.

Първоначално Георги Манев, който е изготвил декларацията, заяви на брифинг пред журналисти, че ще настоява за оставката на областния управител. В декларацията, обаче, такова искане няма. Там се настоява за предприемането на незабавни мерки без да е посочено какви.

Декларацията не е подкрепена от общинските съветници на Средна европейска класа, Възраждане, "Има такъв народ" и част от съветниците на БСП.

 "Подкрепям декларацията, да. Имаше политическо изказване, което не му беше мястото на това събрание", каза Иво Баев от ГЕРБ.

"Всеки си гласува по съвест и според убедеността дали декларацията е резонна и дали ще може да има някакъв ефект обществен", е на мнение Веселин Пренеров от ГЕРБ.

"Изказването на областния управител на тържествената сесия, подразни много колеги. Омаловажи избора на хората и не трябва да се подлага на съмнение, най-малкото от представителя на държавата, техния избор", каза Стоян Грозев от Български възход.

Бяха изразени и мнения против декларацията.

"Един по-задълбочен прочит, може би, наистина звучи малко обидно към новоизбраните общински съветници. Но в крайна сметка, мисля, че той не е имал това предвид. А просто, беше като апел към новоизбраните общински съветници да върнат доверието в органа. На мен по-скоро ми звучи като някакви вътрешни борби, междупартийни", е на мнение Тодор Иванов от ИТН.

"Считаме, че това е чисто политическо решение. Аз съм против поисканата оставка", сподели Станимир Баев от БСП

"Нека не бъркаме конгрес на СЕК с общинска сесия. Господин Манев може да иска много оставки, но не е тук мястото. Оставка на г-н Янев може да поиска само премиера Денков... или Пеевски. Аз не намирам нищо смущаващо в изказването. Това е някаква вътрешнопартийна война, която искат да прехвърлят в общинския съвет", каза Александър Койчев от Възраждане

Факт е, че в партия Средна европейска класа назрява сериозен конфликт. Той е между почетния председател и основател на партията Георги Манев и сегашния и лидер - Константин Бачийски. Показателен пример за вътрешнопартийните неразбирателства е решението на Георги Манев да се кандидатира за общински съветник от партия КОД. Сега от Средна европейска класа се обявиха против декларацията предложена от Георги Манев.

 "Ние от Средна европейска класа смятаме, че няма нищо смущаващо в изказването. Това са фактите. Наистина хората, които излязоха да гласуват, 36% са крайна недостатъчни. С една дума ни казаха, "ние нямаме доверие на политиците и ако продължавате по същия начин, на следващите избори, ще има още по-малко активност". Това са вътрешни боричкания в нашата организация, която смятам, че до няколко седмици, ще ги изчистим. Иначе не подкрепяме оставката и дори да има декларация, няма да се разпишем.

Спорът е на личности, които гледат в различна посока. Разминаването се получи още по време на самата предизборна кампания. Когато господин Манев отиде като кандидат за общински съветник в КОД, не остана в Средна европейска класа, ние уважихме тогава неговото мнение. Но не виждам, след като са свършили изборите, да имаме такова голямо разминаване", каза общинският съветник Иван Иванов.