Част от симпатизанти и на шестте партии - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България", "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ", които са ги подкрепили на предишните парламентарни избори, днес са гласували за друга партия. Това сочат оповестените в ефира на bTV данни на "Алфа Рисърч". 

Най-голям е отливът от ПП-ДБ, а най-дисциплиниран е електоратът на ДПС. Само 7 процента от електората на партията на Делян Пеевски са упражнили правото си на глас, като са избрали друга партия. 2 процента от гласоподавателите на ДПС този път са избрали ГЕРБ-СДС, по един процент - ИТН и БСП, а 3 процента - други формации. 

Снимка: Скрийншот/bTV

На другия полюс са привържениците на ПП-ДБ. Коалицията е загубила цели 21 процента от гласовете на избирателите си. Най-голяма част от тях - 10 на сто - са подкрепили други формации, а 4 процента са избрали ГЕРБ-СДС. С процент по-малко са пуснали бюлетина за "Възраждане", а по 2 процента от електората на ПП-ДБ са гласували за Българската социалистическа партия и ИТН. 

Снимка: Скрийншот/bTV

Партията на Слави Трифонов не е в по-добро положение по отношение на преливането на гласове. 19 процента от симпатизантите им днес са гласували за друга формация. По 3 на сто от тях са пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС и "Възраждане", а по 1 процент - за ДПС и ПП-ДБ. Партията на Корнелия Нинова получава подкрепа от 2 процента от електората на ИТН, а цели 9 процента от симпатизантите на Слави Трифонов са упражнили правото си на вот за други формации.

Снимка: Скрийншот/bTV

Помежду ИТН и ПП-ДБ са социалистите на Корнелия Нинова, които днес са били подкрепени от 80 процента от своя електорат. 20 на сто от привържениците им обаче са избрали друга партия или коалиция. 5 процента са дали глас за "Възраждане", а 7 на сто - за други. Партията на Борисов получава 3 на сто от гласовете на електората на БСП, също толкова са гласували за ИТН, а по един процент са избрали бюлетина на ПП-ДБ и ДПС.

Снимка: Скрийншот/bTV

В останалите две формации - ГЕРБ-СДС и "Възраждане" партийната дисциплина също е на ниво. 89 на сто от симпатизантите на партията на Бойко Борисов и 87 процента от тези на "Възраждане" са изпълнили повелята на лидерите си и са пуснали гласа си за тях. 

По 1 процент от привържениците на ГЕРБ-СДС днес са гласували за ПП-ДБ, ДПС, БСП и ИТН, 3 процента - за "Възраждане", а 4 процента за други формации.

Снимка: Скрийншот/bTV

Въпреки че 13 на сто от електората на партията на Костадин Костадинов е гласувал не за "Възраждане", нито една от тези бюлетини не е отишла в "касичката" на ДПС. По 2 процента са избрали да дадат своя глас за ГЕРБ-СДС и ИТН, по 1 процент - за ПП-ДБ и БСП, а 4 процента - за други. 

Снимка: Скрийншот/bTV