За 19-а поредна вечер в района между президентството и Министерския съвет в столицата се събраха протестиращи с искане за оставката на правителството и на главния прокурор. За пръв път днес недоволството стигна и до Дома на Европа, където се помещава представителството на Еврокомисията и Европарламента у нас.

Допълнителната помощ в размер на над 1 млрд. лева, отпусната от правителството днес за преодоляване на икономическата криза, предизвикана от коронавируса, не промени антиправителствените настроения. Още пред 19 часа движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" бе блокирано, а за поредна вечер от камион с озвучителна техника звучаха кавъри на хитове като "Корона чао", перифразиран с "Борисов чао". Заради дъжда обаче демонстрацията беше с по-слабо участие спрямо предишната седмица.

Всички снимки вижте тук >>

Заедно с т.нар. Отровно трио на адв. Николай Хаджигенов, пиара Арман Бабикян и бившия деятел на Реформаторския блок Велислав Минеков, което през първите дни протестираше в защита на президента Радев, на площада отново имаше представители на всички опозиционни политически сили - БСП, "Демократична България", Изправи се.БГ, Волт, МИР и бивши депутати от други партии.

Вече по традиция представителите на "Да, България" и сдружение "Боец" провефоха свои самостоятелни акции. Първо правосъдният министър от кабинета "Борисов-2" Христо Иванов отиде пред Министерството на икономиката и в излъчено оттам Фейсбук изявление призова ББР да премине на директен отчет към парламента и да се върне забраната за финансиране на физически лица, свързани с политически формации.

По-късно - в 18:30 часа, 20-ина представители на младежката организация на неговата партия се събраха пред централния вход на БНБ, за да проведат т.нар. пърформанс по случай 40-ия рожден ден на депутата от ДПС Делян Пеевски. Освен подаръци и картички за него имаше и пожелания да бъде разследван "в най-скоро време". Тъй като определят депутата за "сътрудника на Борисов", участниците поднесоха торта от картон пред Министерски съвет.

Снимка: "Булфото"

Малко по-голяма беше групата на "Боец", която проведе акция пред централата на ГЕРБ под наслов "Масово писане и връчване на оставки". От движението призовават "да помогнем на премиера да си напише оставката". Лидерът на "Боец" Георги Георгиев обясни избора за демонстрацията пред централата на партия ГЕРБ, тъй като по думите му, това е един от властовите задкулисни центрове на държавата. Самият той е сред разочарованите от управляващата партия, като през годините извървя пътя от неин поддръжник до опозиционер. Днес Георги Георгиев и съмишлениците му от "Боец" раздаваха листовки с текст: "Оставка до Народното събрание на Република България от Бойко Методиев Борисов" и "Аз, Бойко Методиев Борисов, заради гражданите на площадите и по криминални и корупционни причини, подавам оставка като премиер на Република България. По същите причини подавам оставката и на цялото правителство".

Снимка: БТА

Към 20 часа различните опозиционни групи се събраха с останала част от недоволните пред Министерски съвет. Малко по-късно демонстрацията потегли на шествие. Този път маршрутът бе по-различен, като преди да блокират Орлов мост, участниците преминаха през представителството на Европейската комисия на ул. "Георги С. Раковски" и около половин час скандираха отпред.

Снимка: БТА

Крайната точка на обиколката очаквано беше Орлов мост. След като спряха движението, повечето хора се разотидоха. В средата на ключовия пътен възел останаха 100-ина души, а още няколко групи се насочиха към други кръстовища, които също бяха блокирани - на булевардите "България" и "Фритьоф Нансен", както и около паметника "Васил Левски".

Снимка: БТА