Правната комисия в парламента реши, че още една седмица ще работи по текстовете, с които ще отпадане издаването на "златни паспорти". Депутатите се озоваха в ситуация, в която не можаха да вземат решение какво да се случи с висящите случаи на чужди граждани, които са направили инвестиции у нас и все още изчакват получаването на българско гражданство срещу това.

По време на заседанието на правната комисия стана ясно, че това са около 150 случая с инвестиции около 300 милиона лева. Част от депутатите бяха на мнение, че ако с промените тези процедури бъдат спрени, то държавата ще трябва да върне всички пари. Освен това не е ясно и колко от тези пари вече са инвестирани у нас.

Спор имаше и по текста за последващия контрол. По думите на Ива Митева от "Има такъв народ", Министерството на икономиката не получава указите на президента, с които се дава българско гражданство и така контролът по инвестициите става труден. Затова работна група следващата седмица ще мисли как бъде оказван контрол на направените вече инвестиции у нас.

В новите текстове е записано, че ДАНС в срок от четири месеца ще прави проверка на средствата, които вече са инвестирани. От агенцията поискаха този срок да е шест месеца. Депутатите се съгласиха.

Дебатите по текстовете ще продължат следващата седмица.

Европейският парламент призова в понеделник отново да се спре издаването на паспорти от държави в ЕС срещу инвестиции до края на годината. ЕК вече заяви, че "златните паспорти" пораждат сериозна опасност от корупция, пране на пари и за сигурността и очаква България в близките дни да одобри отпадането им.