7-партиен парламент, но без "Има такъв народ". Това сочат данните на "Маркет линкс" при 100% извадка паралелно преброяване. Вместо формацията на Слави Трифонов влиза тази на Стефан Янев - "Български възход".

Първи остават ГЕРБ-СДС с 25,3%, а "Продължаваме промяната" получават 20,6% от гласовете.

Трети са ДПС с 13,4% подкрепа. Четвъртото място е за "Възраждане" - 9,7%, които изместиха БСП. Социалистите вече са на пета позиция с 9% подкрепа. Шести остават "Демократична България" с 7,6% от гласовете.

Изненадата в паралелното преброяване на "Маркет линкс" е изпадането на формацията на Слави Трифонов от парламента и влизането на "Български възход". "Има такъв народ" получа 3,9 на сто подкрепа, а партията на Стефан Янев с един процент повече - 4,9%.

Избирателната активност според агенцията е 39,3%.

Разпределението на мандатите в Народното събрание, според социолозите от "Маркет линкс", е следното:

ГЕРБ - 67

ПП- 55

ДПС - 35

Възраждане - 26

БСП - 24

Демократична България - 20

"Български възход" - 13

"Възраждане" доказаха, че могат да се ползват с доверието на определен сегмент на българското общество. Всяка партия, нова, когато успее да влезе в Народното събрание, има естествено допълнителен електорален импулс и в този кратък период на живот на предишния парламент, този феномен се разгърна. Това каза социологът от "Маркет линкс" Добромир Живков в изборното студио на бТВ в отговор на въпрос, че БСП има почти еднакъв резултат с "Възраждане", които от миналите избори досега почти са удвоили своите изборни проценти.

Но първия голям въпрос, на който ще трябва да се получи отговор, е свързан с победителя и как ГЕРБ биха подходили в сегашната ситуация, отбеляза Живков. Той каза, че вотът на недоверие към кабинета на Кирил Петков раздели политическите сили, а сега виждаме, че тези три партии, които приключиха в управленската коалиция, все още заявяват, че ще продължат в такъв формат, в какъвто приключиха в кабинета "Петков". Това, обаче, изглежда, че не е възможно на базата на резултатите, коментира социологът.

От друга страна, виждаме ГЕРБ и лидерът му Бойко Борисов да дават заявки за по-широк формат на управление и да търсят подкрепата на партии. ГЕРБ имат интерес както да отговорят на очакванията на обществото, да създадат работещо правителство, или да лидират този процес, но и имат за цел да излязат от политическата изолация, в която попаднаха, коментира Добромир Живков.