От ведомството са направили справка, след като преди дни от РЗС настояха вътрешният министър Цветан Цветанов да поиска от властите в САЩ справка дали вицепремиерът е имал американско гражданство. Яне Янев поясни, че причината е изискването в Конституцията членовете на Министерския съвет да бъдат само български граждани, които нямат друго гражданство.

Днес от ведомството на Дянков съобщиха, че той не е гражданни на САЩ, като се позоваха на проверка в архивите на посолството на страната в София, на Държавния департамент и на Департамента по вътрешна сигурност във Вашингтон.

В писмото от генералния консул на САЩ в България до министър Дянков е посочено, че: "Архивите на това посолство, Държавния департамент и Департамента по вътрешна сигурност във Вашингтон бяха прегледани и не съдържат никакви данни или информация, че вие – Симеон Денчев Дянков – сте гражданин на Съединените щати", се казва още в официалното съобщение.

Проверката опровергава тиражираните твърдения за гражданството на финансовия министър, категорични са от ведомството.

Преди от РЗС да ностояват за тази справка, Янев разказа, че вече е получил отговор от министър Цветанов, но не е доволен от него. Той им писал, че името на Дянков не фигурира в регистъра на лицата, загубили българското си гражданство. Не е подавал и молба за освобождаване от гражданство. МВР пък му е издавало само лична карта и обикновен задграничен паспорт. МВР не било компетентно да отговори дали Дянков е имал американски паспорт.