64-ма депутати бяха "против", никой не гласува "въздържал се", предаде БТА.
Със 130 гласа "за", 56 "против" и 8 "въздържал се" пък кметът на Габрово Томислав Дончев, който неотдавна бе номиниран от премиера Бойко Борисов,  бе избран за поста.
Той положи клетва пред Народното събрание. В отговор на въпроса на Георги Пирински от левицата Дончев увери, че при работата си ще търси баланс при контрола върху усвояването на парите от еврофондовете. 

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов предложи официално на депутатите да приемат промяна в структурата на Министерския съвет за създаване на поста министър по управление на средствата от Европейския съюз.

"Използването на средствата от ЕС е основен политически приоритет на правителството и основен ресурс за публични инвестиции във всички сектори, както и силен инструмент за постигане на националните стратегически цели, съгласувани с политиката на съюза", заяви от парламентарната трибуна премиерът.

Той заяви, че е съгласувал с Европейската комисия предложението и предложи в едномесечен срок парламентът да възложи на Министерски съвет да определи функциите на новия член на кабинета, съобщи БГНЕС. Дончев няма да управлява министерство.

Последва дискусия по темата.
Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че е очаквал по-сериозна аргументация от Борисов и запита защо той си променя позицията на 180 градуса в сравнение с юли миналата година. Станишев напомни, че е предупредил тогава, че премахването на поста вицепремиер по еврофондовете е политическа и управленска грешка, предаде "Фокус".
Той прояви интерес как ще гласуват “Атака” и Синята коалиция за това решение и напомни, че през 2008 година, когато беше създаван подобен пост, те са били против.

"Когато са минали 8 месеца, а не 8 години от управлението на ГЕРБ и е станало ясно, че начинът на работа, установен от бившото правителство по отношение на еврофондовете е добър, не е притеснително и е коректно той да бъде въведен и от сегашния кабинет. Това ще даде много по-добро управление на еврофондовете - единственото място, откъдето ще вземем пари", отговори Бойко Борисов.

ДПС ще гласува против създаването на нов пост на министър по управление на еврофондовете, заяви от своя страна Лютви Местан от ДПС.
„Ние не пледираме за приемственост по отношение на грешките или пропуските. Отказът от министър за еврофондовете не може да се обясни с идеологемата – лошо е защото е наследство от предишните и изборът на Бойко Борисов се дължи на безусловната му вяра в магическите способности на Симеон Дянков. Ние приветствахме отпушването на фондовете, но това е необходимо, но не достатъчно условие”, заяви Местан.

По думите му са необходими сакралните три „к”- та – „координация”, „контрол” и „комуникация”.
Нагласата на Борисов е да продължава да вярва в политеческите ресурси на противопоставянето на предишните, което му е носело дивиденти досега. Кризата предполага друго – повече консенсусна политика, повече съгласие. Докато тези думи продължават да звучат от тази трибуна, малко трудно бихме били свидетели на успешно управление”, каза още заместникът на Ахмед Доган.

Ще подкрепим избирането на министър по еврофондовете и считаме, че това е стъпка в правилната посока, каза междувременно съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов. Той коментира, че предишното правителство е допуснало тежки грешки в управлението на еврофондовете, които се дължат на "феодализацията, разпокъсването и напълно самостоятелното функциониране, без координация на отделните министерства".
"Вие избрахте вицепремиер по еврофондовете при наличие на министър по европейските въпроси", обърна се  лидерът на ДСБ към опозицията.

Според него новият министър трябва да се занимава с централизираните стратегически цели, да координира министерствата и лично да отговаря и гарантира за изпълнението на големите проекти.
"За да бъде разрушена феодализацията трябва да бъдат хармонизирани и уеднаквени всички нормативи на управляващите органи, отговарящи за евросредствата. Одитът върху проектите да бъде в ръцете на този министър и той да отговаря за комуникацията с ЕС. Да бъде ръководител и на нова дирекция "Инспекторат" – не само да контролира инспекторатите по министерствата, но и да предлага санкции за нарушителите", заяви още Костов.