Проверени са 348 лица. Три лица не подлежат на проверка.

От БАН са проверени лица, които са заемали постове председател, зам.-председатели, главен научен секретар, членове на управителни съвети, директорите, зам.-директорите, научните секретари в БАН и в нейните научни институти и други самостоятелни звена.

Сред оповестените агенти и сътрудници на ДС няма председатели на БАН.

Повечето агенти и сътрудници на ДС са били на висши ръководни постове в БАН - директори и зам.-директори на институти. Сред по-известните имена са тези на Георги Марков, директор на Институт по история, Петър Берон, директор на Национален природонаучен музей, който вече бе обявен от комисията в качеството му на кандидат-депутат, Васил Проданов, директор на Института за философски изследвания.


Списъкът на комисията за БАН



Единственият критерий за административното и научното развитие на работещите в академията са професионалните им качества. Това се посочва в изявление на ръководството на БАН във връзка с резултатите от проверката на Комисията по досиетата.
В позицията си от академията заявяват, че последствията от дейността на ДС е тежък проблем за българското общество, но принадлежността към ДС е сложен, личен избор. "Всеки има правото да избере своята реакция на този морален казус днес", пише в изявлението, цитирано от БТА.