В информацията са отчетени понесените загуби в двустранната търговия, транспортния трафик между двете страни, както и в конкретни сектори на българската икономика – селско стопанство, туризъм, текстилна промишленост, предаде БТА.

Анализираните от българската страна данни показват, че около 40% от стоковата листа на обичайния за сезона български износ за Гърция са били засегнати от блокадата. По отношение на вноса от Гърция следва да се отбележи, че 92% от вноса на портокали и 75% от вноса на мандарини в България обичайно се доставят от Гърция.

Нарушени са редовните автобусни превози между двете страни. Отменени са два влака по международната железопътна линия София – Солун. Негативно е въздействието на блокадата върху туристическия сектор – броят на гръцките туристи, ползващи зимните курорти в България, само за м. януари е намалял с 5%.

Общо 110 български компании в промишления, селскостопанския туристическия, транспортния сектор, търговията и услугите са декларирали икономически загуби в резултат на блокадата. Българската страна ще продължи да анализира данните, относно понесените щети.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че правителството е готово със съдебен иск срещу Гърция, но предупреди, че делото ще се точи 2-3 години. Засега щетите от блокадата се оценяват на 10 млн. евро.
Той обаче изрази надежда, че до неделя границата ще бъде отворена. (Виж линка долу)