Нападателят заплашил да взриви директора с експлозиви, които бил донесъл скрити в две чанти, и поискал откуп от 10 милиона долара. Похитителят поиска незабавна среща с генералния консул на Република Германия в Солун, съобщи БНР.

Полицията  отцепи района и евакуира работещите в близост. От Специалните части за борба с тероризма водиха преговори с похитителя. Училищните власти са евакуирали успешно всички ученици от сградата на учебното заведение.

Малко по-късно мъжът се съгласил да освободи заложниците, и впоследствие се предал на полицаите.

Нападателят е 55 годишния Константинос Арабадзис, затворник, който в момента е в домашен отпуск. Арабадзис излежава 19-годишна присъда, издадена през 1995 г., за отвличането на двама германски банкови служители.

При предишен домашен отпуск през 2006 г. той държа за заложници в продължение на четири часа директора на същото училище в Солун, искайки откуп от 5 милиона евро, съобщи БТА. По това време двете му деца учели в това училище и той заявил, че имал неуредени финансови въпроси с учебното заведение. За това престъпление мъжът бе осъден на 11 години затвор, но присъдата му бе намалена на три години за добро поведение.

Вижте снимки