Това съобщиха дипломати в Брюксел, след като шведският премиер Фредерик Райнфелд е провел пореден кръг телефонни консултации с министър-председателите на страните-членки.
Неофициални сондажи са били правени и по време на Съвета на външните министри, които продължават да заседават в белгийската столица, съобщи БНР. 
Фаворит за другия пост - външен министър, за който предстои избор на срещата на върха в четвъртък, е бившият италиански премиер и дипломат номер едно Масимо Д’Алема.
Фаворит на България за президентския пост остава премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, но страната ни би подкрепила и други кандидати в името на консенсуса, стана ясно от думите на външния ни министър Румяна Желева.
Желева, която е номинирана и за еврокомисар, съобщи, че все още не знае кога ще има яснота за бъдещия си ресор. Тя очаква да има повече от очакваното време да се готви за изслушванията в Европейския парламент, защото процедурата вече закъснява и следващата Европейска комисия едва ли ще бъде сформирана и ще заработи преди 1-и февруари догодина.

Вижте снимки на кандидатите