Делото на Дисциплинарния съвет на МВнР принципно не трябва да напуска територия на министерството и не може да бъде достъпно на други, освен на членовете на Съвета и на министъра, каза Желева в отговор на въпрос на журналисти. Тя заяви, че в момента, в който президентът я извика, е готова да му разкаже всичко, което по закон има право.
Желева посочи, че още в събота е заявила, че е готова в момента, в който президентът пожелае и я повика, да му предостави допълнителна информация.
На 3 ноември е била предоставена информация - писмо, с което е уведомена президентската администрация за мотивите за предложението за решение на МС за двамата посланици.
Началникът на кабинета на Желева - Димитър Кюмюрджиев, уточни, че необходимите документи според Устройствения правилник на МВнР са били изпратени на президента.
Предоставили сме цялата информация - мотивите, доклада на премиера. Президентът и администрацията му са наясно за механизма, по който МС е взел това решение, каза Кюмюрджиев. По думите му МВнР е било постоянно в диалог с администрацията на президента по повод на решението на МС. Според Кюмюрджиев не е имало индикация от президентската администрация, че президентът има някакви забележки и е изразил несъгласие по повод отзоваването на посланиците. Кюмюрджиев каза, че на 6 ноември е било изпратено подробно писмо, в което се обяснява правният ред.
За периода от 100 дни новото правителство постигна съществено възстановяване на доверието в България от страна на ЕС и НАТО, каза Румяна Желева в отчета си за дейността на МВнР за изминалите 100 дни. Доверието на ЕК в България беше заявено от председателя на комисията Жозе Барозу на среща с премиера Бойко Борисов в Брюксел, посочи Желева.
Тя отбеляза, че беше отблокирана значителна част от европейските средства. В периода от 31 юли до 30 октомври ЕК отблокира средства или извърши плащания по проекти - по ФАР (56 млн. лева), по ИСПА (113 млн. лева), по САПАРД (67 млн. лева). Общо по оперативните програми - 130 млн. лева и 1 млн. лева по Шенген, добави министърът. Тук не са включени директните плащания и парите по програмата за развитие на селските региони, посочи Желева. Тя отбеляза и договорените 300 млн. евро допълнителни компенсации за затворените блокове на АЕЦ "Козлодуй".
Успяхме да предотвратим разпространяването на механизма за наблюдение върху други политики на ЕС като управлението на фондовете и Шенген, добави Румяна Желева.