Това Ненчев каза по време на обсъждане между съсловните организации в КНСБ на проектобюджета на Здравната каса, проекта за бюджет на МЗ и закона за здравно осигуряване, предаде БГНЕС.
При криза най-уязвими са хората с нисък стандарт. Очакваме лош достъп до здравни услуги, недобро обслужване и естествена корупция с проектобюджета за идната година, каза председателят на КНСБ д-р Желязко Христов. Идва нова криза в здравеопазването, категоричен бе той.
Според д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и член на комисията по здравеопазване, това е първият бюджет, в който има по-малко пари. Матрицата на здравеопазването не може да намери своя бюджет. Според него с предложения законопроект за здравно осигуряване и проектобюджета на здравната каса управляващите не разчитат оздравителните мерки да бъдат ефективни. Те са предвидили само 15 млн. лв. приходи от самоосигуряващите се лица при условие, че увеличават осигурителната база за тях.
Предвидените санкции за последователно неизплащане на три здравни вноски, както и за личните лекари, които не си вдигат по всяко време телефоните, са прекалено високи, допълни д-р Адемов. Трябва да има устойчиви източници на финансиране, а не да се разчита на този тип приход към здравния бюджет.
Парите, които се събират за здравеопазване, трябва да отидат за здраве, а не за други пера за бюджета, каза депутатът от БСП Янаки Стоилов. Държавата не изпълнява задължението си за здравните осигуровки за деца и ученици, допълни той. Лидерът на лявото крило в БСП, каза че има "план подход" към осигурителния модел в България. От една страна намаляват пенсионните вноски които облекчават бизнеса, а от друга страна парите за здравни вноски отиват във фискалния резерв.
Според депутата от ДПС Нигер Джафер вървим към одържавяване, но не последователно. Няма как с по-малко пари, да имаме по-добро качество. Според нея управляващите са приготвили и по-фундаментални промени, а с предложения законопроект за здравното осигуряване, искаха да сменят ръководството на здравната каса и да тестват съсловните организации.
СДС ще подкрепи бюджета за следващата година, но ще гласува против бюджета на НЗОК на първо четене, заради прекалено големия му излишък и заради факта, че няма мерки за спиране на корупционните практики. Това заяви Мартин Димитров след днешното заседание на Националния съвет на на СДС.