Кметът е поискал информация затова кой е разпоредил задържането му, което се случи рано сутринта в неговия дом в гърменското село Огняново. След като е изпратил писмено своето искане за информация по случая, Башев вече се е срещнал с инспектори, с които също е разговарял по този повод. Това се е случило в Гоце Делчев, в края на миналата седмица. Кметът на Гърмен обясни, че и на тях подробно е обяснил обстоятелствата по случая и е настоял да му бъде дадена информация за разпоредените действия срещу него.
Междувременно стана ясно, че Ахмед Башев е направил оплакване за накърнено достойнство пред европейския комисар по правата на човека относно задържането му в поделенията на ДАНС. Кметът получил покана за среща лично от еврокомисаря Томас Хамарберг и се е провела преди няколк дни.
"Ще разкажа за всичко това, което стана с мен на 16 март, а и след тази дата. Не може един български кмет да бъде подлаган на унижения и безпочвени обвинения по анонимни сигнали за насаждане на радикален ислямизъм в Западните Родопи", каза Башев.
Преди седмица той бе изслушан по същия проблем и от председателя на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов. По-късно Башев разкри, че лично Алексей Петров го е притискал да стане агент на ДАНС.
"Няма никакви наказателни дела и досъдебни производства срещу мен. Допуснал съм в дейността си като кмет на Гърмен само дребни административни", заяви Башев тогава.