Заплахата дошла с писмо, изпратено до левия италиански вестник "Риформиста" от група, наричаща се "Революционни бригади на бойците за комунизъм", допълва изданието, цитирано от БТА.
В посланието Берлускони е призован да се оттегли от политиката и да се предаде на правосъдието. Ако премиерът не изпълни призива, групировката го заплашва с неизбежно изпълнение на присъда, произнесена от комунистическото правосъдие. В писмото бил поставен и краен срок, който е изтекъл миналия петък. Имало и петолъчка - символът на италианските Червени бригади, отговорни за атентати, убийства и отвличания в Италия през 70-те и 80-те години на миналия век.
В писмото се искат също така оставките на председателя на парламента Джанфранко Фини, съосновател на партията на Берлускони "Народ на свободата", и на Умберто Боси - лидер на антиимигрантската Северна лига.
След внимателно проучване на съдържанието на писмото италианското разузнаване е изготвило доклад, в който заключава, че има опасност от изолирани действия на насилие срещу премиера и препоръчва на Берлускони да избягва за момента спонтанните и непланирани публични изяви, допълва "Таймс".
Вестникът се позовава на Елио Вито, министър в кабинета на Берлускони, отговарящ за връзките с парламента.
Междувременно "Индипендънт" и "Дейли телеграф" съобщават, че италианският телевизионен канал "Канале чинкуе", собственост на премиера на Италия, се опитал да се сдобие с компрометиращи сведения за съдия от Милано, произнесъл неблагоприятна присъда за холдинга на семейство Берлускони "Фининвест". Присъдата на Раймондо Мезияно, обявена в началото на октомври, задължава "Фининвест" да плати 750 милиона евро на холдинга Чи А Ерре (CIR) на съперника на Берлускони в медийния бранш Карло де Бенедети. Сумата е обезщетение за нанесени вреди по време на процес, свързан с поемането на контрола от "Фининвест" върху издателската компания "Мондадори", създадена от Де Бенедети. Присъдата бе последният епизод от съдебна битка, продължила 20 години.
Няколко дни след като съдията обявил решението си, репортери на "Канале чинкуе" започнали да го преследват тайно и да заснемат всяка негова стъпка извън работното му място в търсене на компромати. Резултатът бил репортаж, излъчен по телевизията на премиера в популярно сутрешно предаване. Магистратът не е показан в никаква компрометираща ситуация - вижда се как ходи на бръснар, как пуши пред бръснарница, докато чака реда си, как върви по улицата. В коментара към кадрите това негово поведение обаче е определено като ексцентрично. Съдията е представен като особено нетърпелив човек, който не се свърта на едно място в бръснарницата и избива напрежението, пушейки навън. Освен това, според италианския канал, странността на съдията се подчертавала и от това, че носел чорапи с тюркоазен цвят.
Репортажът предизвика възмущение сред италианските съдии и покачи напрежението между Берлускони и представителите на съдебната власт след решението на Конституционния съд да му отнеме съдебния имунитет като премиер, пишат британските вестници.