Въпросът беше решен още преди три месеца, когато беше приет дневният на конгреса, каза Овчаров, предаде БГНЕС. По думите му няма предвидено обсъждане за смяна на лидера. Единственото възможно е да се случи оставка или някакъв вид недоверие. Но според него за оставка е късно, тя е трябвало да се случи веднага след изборите.
Няма обаче проблем да бъде избран нов лидер на партията, каза Овчаров, но не е ясно дали това би могло да се случи сега.
За себе си Овчаров каза, че би се справил като лидер на партията, но не желае да се кандидатира след кампанията за неговото очерняне от страна на съпартийците му. Ние допуснахме БСП да стане най-корумпираната партия без да имаме такива корупционни сделки като предишни управляващи и някой трябва да носи отговорност за това, смята Овчаров.
Депутатът от БСП Татяна Дончева коментира пък, че има визия за нов ляв проект. В предаването "Деконструкция" по "Хоризонт" Дончева заяви, че за нея не е фикс идея да бъде лидер на БСП. "Мога да правя този ляв проект върху БСП, мога да го правя успоредно с БСП. Преди да започнем да правим политически проект, ще трябва да започнем да правим един граждански проект, който на практика да обедини хора, които в тези 20 години са участвали и показали сериозни възможности в държавното управление, които не приемат свръхбогати със свръхбедни хора да съжителстват, които биха желали държавата да бъде подредена, да бъде разумно управлявана. Всеки да си намери нишата и за бизнес, и за активност, и за наемен труд, и за образование", заяви Дончева. Според нея има голяма вероятност на утрешния конгрес на БСП да бъде избран нов лидер.
"След катастрофалния изборен резултат през юли, сега в БСП са се хванали гуша за гуша", отбелязва Дойче Веле, цитирана от ДПА. Цитира се журналистката Велислава Дърева, член на ръководството на БСП, според която "партията може да се превърне в заложник на много корумпирани типове". В информацията на ДПА се казва още, че въпреки вътрешнопартийните битки "предстоящият конгрес едва ли ще изпрати в "девета глуха" шефа на социалистите Сергей Станишев.