Кой ще бъде новият председател на ВМРО, ще стане ясно по време на двудневния конгрес на партията. Над 700 делегати ще решават бъдещите насоки на дейността на ВМРО, както и какво трябва да се промени в Устава на партията. В началото председателят на ВМРО Красимир Каракачанов ще представи отчета на Националния изпълнителен комитет.
ВМРО ще си остане ВМРО, заявиха категорично пред Дарик двамата основни претенденти за председателския пост - досегашният лидер  Красимир Каракачанов и кметът на Пловдив Славчо Атанасов.
По думите на Каракачанов на партийния форум трябва да се проведе дебат за следващите две- три години. Той посочи като краткосрочна задача местните избори, а като дългосрочна - парламентарните. Не е прецедент да има две кандидатури за лидер на ВМРО, подчерта Каракачанов и посочи, че през 1997 година също е имало двама кандидати. ВМРО е съвсем демократична организация и всеки делегат може да бъде кандидат, допълни той. Каракачанов бе категоричен, че по никакъв начин няма да пречи и отцепва част от ВМРО, ако не бъде избран, каквато практика има в други партии при подобни ситуации, предаде БГНЕС.
Напълно е възможно в хода на дискусиите да се появи и трета кандидатура за лидер на ВМРО, прогнозира кметът на Пловдив и кандидат за лидерския пост Славчо Атанасов по време на конгреса на партията, предаде News.bg. Според него е възможно да бъде издигната кандидатурата на бизнесмена Николай Григоров, който е и водещ на предаването „Сите българи заедно". Изборът е изключително оспорван, посочи Атанасов, помолен да коментира какви са шансовете му той да оглави войводите.
Според предварителни проучвания разликата между него и Каракачанов е 30-на гласа, като преднината е за досегашния лидер. Аз за досегашния председател - господин Каракачанов, лоша дума не съм казал и няма и да кажа, категоричен е кметът на Пловдив. Той обаче не може да се примири с настоящето състояние на организацията, чиято електорална подкрепа е между 1-1,5 процента. Това за мен е недопустимо, но все пак конгресът ще реши кой да бъде лидерът, допълни Атанасов. 
Той изтъкна още, че ако стане лидер на ВМРО ще му бъде тежко да съвместява работата си като председател и кмет. Но аз съм организирана личност, посочи Атанасов. Ще си гледам и кметската работа, категоричен е той. ВМРО е част от моя живот. Имаме сериозни организационни проблеми, отбеляза Атанасов. Според него войводите не откликват на проблемите на хората и се говори се предимно с исторически ретроспекции, а българинът иска да чуе отговор на въпроса какъв ще бъде утрешния му ден. Той е категоричен, че движението няма да загърби патриотизма. Патриотизмът е част от ВМРО, но в същото време трябва да бъдем прагматични, смята още Атанасов.
Той добави, че ще настоява за таен вот при избора на нов председател.
Красимир Каракачанов пък настоявал за явен вот, но голяма част от делегатите на конгреса са за таен избор. Досега организацията е правила лакирани конгреси с една единствена кандидатира, подчерта той.