Общото събрание на ООН обмисля проекто резолюция, с която да се създаде график на преговорите с цел те да приключат през 20212 г. Повечето от загиналите са цивилни.
Повече от 700 хиляди от общо 2,1 милиона жертви са резултат от въоръжени конфликти, включително тези в Афганистан, Сомалия, Шри Ланка и Демократична република Конго. Изпълнителният директор на Оксфам Джереми Хобс посочи, че 8 от 10 правителства искат постигането на споразумение за търговията с оръжие. "Този месец искаме болшинството просветени страни в ООН да го накарат да се случи", се казва в изявлението на Хобс. "Не може няколко непреклонни да спират прогреса винаги".
Предложеният правно обвързващ договор ще засили контрола на и ще установи международни стандарти вноса, износа и превоза на конвенционални оръжия. Страните ще продължат да контролират своята търговия, ни ще са задължени да оценяват всеки износ според критериите, посочени в документа. Правителствата ще трябва да разрешават писмено и предварително всяко прехвърляне на въоръжения.
Основният опонент на договора в миналото беше администрацията на американския президент Джордж Буш, който заяви, че националните контролни средства са по-добри. Миналата година износители на оръжие като Китай, Русия и Израел се въздържаха от гласуване по въпроса. Предложеният договор среща съпротивата на консервативните групи като американският център за анализи Heritage Foundation, който заяви миналия месец, че "договорът няма да намали достъпа на "диктатори и терористи" до оръжие, но ще бъде използван, за да намали способността на демокрации като Израел да защитават своя народ.