Симултантният преводач, който превеждал речта в течение на 75 минути, извикал на арабски: „Не мога повече“ и отказал да работи. Последните 20 минути от изявлението на Кадафи били преведени от ръководителката на арабската секция при ООН – Раша Аджалякин. Друг преводач с арабски език съобщил, че либийският лидер „не е много ясен оратор“.
„Той не само се изказва нелогично, но и говори някак странно“, обяснил специалистът. Първото изказване на Муамар Кадафи пред ООН със сигурност ще влезе в учебниците по история, пише "Стандарт". Полковникът за пореден път демонстрира своенравието си и показа, че правилата са създадени, за да бъдат нарушавани. Въпреки че трябваше да говори само 15 минути от трибуната на ООН, либийският лидер изнесе 94-минутна реч, точно след Барак Обама. Кадафи без никакви притеснения заяви, че страните, които са постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН - САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай, потъпкват основополагащите принципи на организацията.
"Преамбюлът (на Устава на организацията) гласи, че всички страни са равни, независимо дали са големи или малки", каза Кадафи, но допълни, че "правото на вето противоречи на Устава и ние няма да го приемем".
Демонстративно той на няколко пъти изпусна книжката с устава на ООН на пода, след което я хвърли през рамо. Освен това пред ръководителите на 192 страни-членки на Общото събрание либийският лидер сподели, че сънят му е бил нарушен от часовата разлика и се е събудил още в 4 часа сутринта. Другите лидери също изглеждали сънливи и затова  той предложи централата на ООН да се пренесе на по-удобно място - например в Делхи или в Пекин, а може би и в Либия. Съветът за сигурност пък трябва да се казва Съвет на терора, тъй като от основаването на ООН преди 60 г. са избухнали 65 войни, предложи Муамар Кадафи.