Главният пресцентър посрещна репортерите с беззвучни екрани, предаващи само картина от два-три водещи новинарски телевизионни канала и празни тъмни маси, под които стърчаха кабели за включване към интернет. В пресцентъра липсваха компютри, принтери, телефони с осигурени безплатни международни линии - условия, които журналистите са свикнали да получават при отразяването на подобни форуми.
Не е осигурена и безплатна храна за подкрепа на творческите сили. Рафтовете на бюфета се огъват от всевъзможни видове сандвичи и салати, които обаче се продават на твърда цена - 7,5 долара за парче. Желаещите да похапнат месни храни, пилешко или доматена супа трябва да платят 10 долара, а тази е над цената, която се плаща в обикновените американски заведения за бързо хранене. Плащат се дори кафето и водата - нещо, което хвърли в недоумение мнозина ветерани, отразявали редица международни форуми.
Тези условия обаче не се отразяват съществено върху трудовия ентусиазъм на 4000-те акредитирани кореспонденти от няколко десетки държави. "Ще прекарваме по-малко време на масата, повече ще тичаме - това е полезно за фигурата". Така коментира с ирония спартанската обстановка един от доайените в отразяването на международни срещи. Журналистите обаче все още не знаят накъде трябва да тичат.
В Питсбърг за журналистите не са приготвени полезните в подобни случаи преспакети, от които може да се получи информация за програмата на срещата и работата на пресцентъра. В пресцентъра не бе възможно да се научи дори за пристигането на участниците - липсва централизирано пряко предаване от телевизионните камери.
Опитите на репортерите да се включат в пресконференцията, дадена от министър на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър, също претърпяха неуспех по технически причини, а самата пресконференция изненада репортерите, тъй не беше оповестена предварително. Организаторите успокоиха недоволството на журналистите с думите, че информационният поток ще се нормализира днес, когато са официалните събития.
Градските власти обаче се чувстват добре. Въпреки че целият град е в бариери и железни прегради, по телевизионните екрани в света се излъчват като цяло положителни репортажи от живописния "град на мостовете", разположен на три реки. На въпрос дали са притеснени от режима за сигурност местните жители честно отговарят, че "са очаквали и по-лошо". Можем само да се надяваме, че най-тежкият проблем, с който ще се сблъскат градските власти до края на срещата, ще е почистването на улиците от материалните следи, останали след конната полиция, отбелязва ИТАР-ТАСС.