"Искам да ви кажа, че например един от основните моменти, които биха могли да доведат до истинска борба с корупцията, е нашето законодателство да възприеме принципа за мълчаливо съгласие, тоест, когато аз отида при чиновник с молба и поискам нещо да ми се свърши или да ми се издаде някакво разрешение, не да чакам той да не ми отговори, тогава аз да обжалвам мълчаливия му отказ, както е  от 1973 година до ден днешен. Но след като той не ми отговори в определения законов срок, аз да приема, че има мълчаливо съгласие и да си върша работа, тоест да мобилизираме чиновниците да си вършат работата", обясни Пенчев, цитиран от Дарик радио.
В проект за изменение на Закона за обществени поръчки най-сетне се намира разумното решение първата инстанция да не бъде Комисия за защита на конкуренцията, а именно административните съдилища, съобщи още висшият магистрат.
Той подчерта, че винаги е поддържал идеята за постоянно действащ Висш съдебен съвет, но смята, че за двете години от мандата си той не е успял да овладее системата на кадруването.