Това предаде АФП, на която се позова БГНЕС. Проектът за поправка беше внесен от правителството на Доналд Туск и беше приет с гласовете на 400 депутати, като само един се обяви против и двама се въздържаха.
Съгласно новата разпоредба лице, осъдено за изнасилване на малолетен под 15 години или на най-близък член на семейството, след излизането му от затвора може по решение на съда да бъде подложено задължително на фармакологична намеса или психотерапия, за да се отслаби сексуалният му нагон.
За такова престъпление вече се предвижда присъда от 3 до 15 години затвор вместо досегашните от 2 до 13 години.
Конкретният повод за предложената мярка бе случай на сексуално насилие, който развълнува силно обществеността в страната. 45-годишен мъж бе задържан от властите, защото в продължение на 6 години държал заключена собствената си дъщеря и я изнасилвал системно.
Туск не е първият европейски лидер, който предлага подобна драстична мярка. През август 2007 г. френският президент Никола Саркози също обяви редица инициативи за намаляване на сексуалните престъпления срещу непълнолетни и малолетни, включително химическа кастрация на педофили. Това стана след отвличането и изнасилването на 5-годишно момче от педофил рецидивист седмица по-рано.
Във Великобритания вече действа програма за доброволна химическа кастрация на педофили и изнасилвачи. Мярката бе предложена през юни 2007 г. от министъра на вътрешните работи Джон Рийд с цел предотвратяване на рецидивите. На сексуалните престъпници се предлага доброволно да бъдат инжектирани с препарати, потискащи либидото. Кампанията за затягане на мерките срещу насилниците на деца на Острова започна през 2000 г. след убийството на 8-годишната Сара Пейн, станала жертва на педофил.
Подобна практика отдавна съществува в държави като Дания, Швеция, Канада и Израел, както и в осем американски щата.