Това е станало при приемането на годишния доклад на Държавната комисия по сигурността на информацията, уточни той, цитиран от БТА.
Проверката установи, че от "Коалиция за България" е гласувано "за" с картите на Михаил Миков, Румен Петков и Румен Овчаров, а от ДПС - с картата на Касим Дал, уточни Иванов.
Иван Костов поиска четиримата депутати да бъдат наказани. Той допълни, че ще направи предложение за промяна в правилника на Народното събрание, така че да се налага глоба от 200 лева на депутат, позволил да се гласува с неговата карта, докато е извън залата.
Юнал Лютфи от ДПС обаче заяви, че са чули имената само на представителите от КБ и ДПС, които не са присъствали в сградата на парламента, респективно в пленарна зала. Той попита дали и в другите парламентарни групи е имало отсъстващи, и ако има кои са те.
Миналата седмица председателят на парламента Цецка Цачева, която от встъпването на поста обяви война на гласуването с чужди карти, заяви, че депутати от ГЕРБ никога не са засичани в нарушение.
Лъчезар Иванов уточни, че с картата на Михаил Миков е гласувал неговият колега Александър Радославов. Пред журналисти Радославов обясни, че е гласувал по грешка с нея. От думите му стана ясно, че картата на бившия вътрешен министър била на банката, гласуването станало докато Радославов се е навел да вземе собствената си карта, която е била паднала на земята. Така той неволно натиснал копчето за гласуване на пулта с картата на Миков.
Явно старите опитни депутати си позволяват да гласуват с чужди карти, коментира зам.-председателят на парламента Лъчезар Иванов, цитиран от „Фокус”. По думите му председателският съвет трябва да обсъди варианта дали трябва да има санкция за гласувалите с чужди карти депутати. В момента правилникът за дейността на Народното събрание предвижда при установяване за гласуване с чужда карта председателят на парламента да отстрани депутата, който е извършил деянието, като отстраняването може да бъде за повече от едно заседание.
Още миналия месец от ГЕРБ заявиха, че има готовност за монтиране на нова пропускателна система за влизане в пленарната зала. Системата вече е купена и ще бъде монтирана на входовете за пленарната зала, като при влизането и излизането си депутатите ще трябва да използват картите си за гласуване.
Вчера лидерът на РЗС Яне Янев предложи да бъдат направени промени в Наказателния кодекс, така че депутат или общински съветник, който гласува вместо друг, да носи наказателна отговорност и да бъде наказван с от 3 до 6 години затвор.