Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев в МС при представянето на пътните инфраструктурни обекти, предвидени за строителство и за проектиране в периода 2010-2013 г. Средствата за тях са по оперативните програми "Транспорт"/ОПТ/ и "Регионално развитие" /ОПРР/.
На представянето присъстваха премиерът Бойко Борисов и Антонио Таяни - заместник-председател на ЕК и комисар по въпросите на транспорта. Проектите до 2013 година по ОПТ са на обща стойност 990 млн. евро, а по ОПРР - 255 млн. евро.
Общата дължина на отсечката от магистрала "Тракия", която трябва да се строи, е 115,1 километра, като цената на пътната отсечка се изчислява на 350 млн. евро и тя трябва да е готова като цяло до есента на 2012 година. Според премиера Борисов обаче, магистралата може да е готова до началото на юли 2012 година.
Приоритет на държавата ще е строителството на 67 километра от магистрала "Марица" която да свърже "Тракия" с Турция при ГКПП "Капитан Андреево". Очаква се строежът на участъка да струва 104 млн. евро и да приключи през пролетта на 2013 година.
Изграждането на 65,78 километра от магистрала "Струма" ще струва 250 млн. евро. Очаква се три от четирите отсечки на магистралата да бъдат готови до пролетта на 2013 година.
Пътната отсечка от магистрала "Хемус", която ще свързва северната дъга на околовръстния път на София с магистралата при село Яна ще струва 32 млн. евро и ще е готова през пролетта на 2012 година, отчете министър Плевнелиев. Строежът на пътя Кърджали - село Подкова включва рехабилитация на 8 км съществуваща настилка и 24 км ново строителство от Кърджали до Подкова и ще е на стойност 32 млн. евро.
Строежът на участък от път Е-79 при Враца- Ботевград предвижда модернизация на съществуващ двулентов път с дължина 31,5 км. между Мездра и Ботевград. Предвижда се строителството да приключи през есента на 2013 година и да струва 85 млн. евро.
Строежът на пътна отсечка Димово-Бела-Руженци от 20,5 километра по пътя Видин - Монтана ще е на стойност 32 млн. евро. През следващите четири години ще бъдат подготвяни и проекти, които ще се финансират с пари от ЕС за периода 2014 - 2020 година. Това ще са магистралата в участъка Варна - Бургас с дължина около 100 километра; път от 70 км. между София и ГКПП "Калотина" и 85 километра от София до ГКПП "Гюешево", както и строежът на 61 километра от магистрала "Струма" между Благоевград и Сандански.
Проекти за реализиране през периода 2014 - 2020 г. по двете оперативни програми са с прогнозна стойност 1,3 млрд. евро, съобщи Плевнелиев.
След срещата си днес със заместник-председателя на ЕК и еврокомисар по транспорта Антонио Таяни премиерът Бойко Борисов заяви, че е време България да излезе от тези под 2% магистрали. Ако досега в страната са правени средно 11 км магистрала на година, ние сега имаме да правим поне 65 км за година, ако искаме да влезем в график, заяви Бойко Борисов. Той даде за пример Холандия, която прави 55 км магистрали на година. Ние не сме били само назад, но и встрани през тези години, коментира премиерът.