Подкрепата е за запазване динамиката на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност, предаде БТА.
КСНС бе свикан от президента Георги Първанов за мерките за изпълнението на показателите по механизма за сътрудничество и проверка, и за подобряване на усвояването на средствата от ЕС.
В проекта на становище на КСНС се посочва, че участниците в заседанието одобряват политическия ангажимент на правителството за по-мащабни инициативи, които да формират решителен стратегически подход за съдебната реформа и в усилията на борбата с корупцията и организираната престъпност, изразени при визитата на българската правителствена делегация в Брюксел. Посочва се също общото разбиране за приоритетния характер на законодателните промени - в Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс, законите за МВР, за съдебната власт, за предотвратяване и разкриване конфликта на интереси, и за установяване и отнемане на незаконното имущество.
Общо е разбирането за необходимост от преглед и на тази основа на промени в антикорупционното законодателство и от ускорена подготовка и приемане на интегрирана стратегия за противодействие на организираната престъпност и корупцията, се посочва в проекта.
В проектодокумента пише още, че КСНС приема ускоряването на реформата в съдебната власт да се осъществи и чрез подобряване реда за назначаване на магистрати, за да се повиши нейната кадрова осигуреност и авторитет. Отбелязан е още постигнатият напредък, изразен с възстановяването на спрените средства по САПАРД и проектите по ИСПА, с удължаването на срока за изпълнението на инструмента Шенген. Сред приоритетните мерки, изброени в проектостановището, се посочват ускореното усвояване на средствата от европейските фондове и доразвиване на механизмите за ефективен мениджмънт на проектите, за да се гарантира успешното осъществяване на големите инфраструктурни проекти, финансирани от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на ЕС - магистралите "Тракия", "Марица" и "Струма" и прилагането на ефективен предварителен, текущ и последващ контрол по изпълнението на проектите.