Промените са в изпълнение на изискванията на Европейския съюз за стандартите за отличителни знаци за сигурност и биометричните данни в документите за самоличност, предаде Дарик радио.
Предвижда се заявлението за издаване на лични документи да може да бъде подавано и по електронен път. Това обаче ще бъде възможно само тогава, когато на лицето е издаден личен документ по заявление, подадено лично до две години преди това, и са му снети необходимите биометрични данни.
Пръстови отпечатъци няма да се снемат на деца до 12-годишна възраст.
МВР има готовност от март 2010 година да издава новите документи за самоличност, каза в кулоарите на парламента зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, цитиран от "Фокус".
В момента има обжалване във Върховния административен съд (ВАС) на проведената от МВР обществена поръчка за изпълнител на проекта за новите документи. Две са причините за обжалването – заради допусната техническа грешка и заради обявения победител, обясни Вучков. Ако ВАС потвърди резултатите от поръчката, ние сме направили план-график за изпълнение на тази поръчка, така че през март 2010 г. да започнем да издаваме документи за самоличност, допълни зам.-министърът.
Има редица неща, които трябва да се конкретизират в закона за българските документи за самоличност, като например допустима ли е промяна на пола във връзка с документите за самоличност. Оказа се, че съобразно други нормативни актове, промяната на пола не е регламентирана. Досега има три случая у нас на промяната на пола, което е свързано и с промяната на ЕГН-то, коментира Веселин Вучков.