Това съобщи за "Хоризонт" министърът на външните работи Румяна Желева, след като разговаря в Стокхолм с холандския си колега Максим Ферхаген.
В шведската столица се провежда неформална среща на външните министри на ЕС.
Холандия и още няколко страни членки настояваха за по-строги мерки срещу България и Румъния поради липсата на конкретни резултати в борбата с корупцията.
Холандия се е съгласила във финалния текст на декларацията на министрите на декларацията на министрите от ЕС, да не се прави пряка връзка между лошите резултати в доклада на ЕК по правосъдието и вътрешния ред за България с отделната процедура за влизане на страната ни в Шенгенското свободно пространство. Това стана ясно от думите на българския външен министър Румяна Желева. 
" Разговарях основно тук с моя холандски колега. Всъщност вече е ясно какво ще има в заключителния документ, така че там няма пряко свързване на механизма с Шенген. Това е много важен успех за нас. Това са едни заключения, които трябва да излязат с името вече на президентството, което в случая е шведското председателство на съюза и по който всички държави членки да са съгласни", коментира Желева, цитирана от БНР.  
Румяна Желева допълни, че българската дипломация се опитва да предотврати обвързването на мониторинговия механизъм и с други политики като например усвояването на еврофондовете. Основният аргумент е, че има ново правителство, а резултатите от досегашните проверки са на база свършеното от предишния кабинет.