Атаката беше извършена малко преди началото на неофициалната среща на външните министри в Стокхолм, на която трябваше да се обсъджат усилията за стабилизиране на Афганистан.
На въпрос на журналисти какво още може да направи ЕС за подобряване на положението в Афганистан, френският външен министър Бернар Кушнер отговори: "Трудно е да се каже, но най-вече трябва да работим с хората в Афганистан, а не да ги бомбардираме, не само да ги бомбардираме." Той определи ударът на НАТО като "огромна грешка", посочва АФП, на която се позова БТА.
Външният министър на Люксембург Жан Аселборн нарече вчерашния въздушен удар в Кундуз "недопустима катастрофа". Британският външен министър Дейвид Милибанд каза вчера, че всички цивилни жертви създават опасност за мисията на Запада. Европейският комисар за външните отношения Бенита Фереро-Валднер определи атаката като голяма трагедия, която би трябвало да бъде разследвана незабавно.
Според афганистанските власти при удара срещу двете отвлечени от талибаните цистерни за гориво са били убити десетки хора, включително много цивилни. НАТО заяви, че атаката е била насочена срещу бойците, отвлекли камионите, но призна, че е имало и цивилни жертви, посочи Ройтерс.