По негови думи до момента по сключените договори са усвоени едва 33 милиона евро, така че в кратки срокове трябва да се организират всички процедури, за да се навакса пропуснатото време.
Министърът заяви, че е ще се сменят оценителите по процедурите за обществените поръчки за доставката на хеликоптери за Гранична полиция. Според Цветанов, тези поръчки не са правени по възможно най-прозрачния начин, който трябва да бъде гарантиран пред Европа. Доставката на хеликоптери за охрана на външната граница на ЕС между България и Турция също е по линия на средствата от ЕС по инструмента Шенген.
Относно процедурите по обществената поръчка във връзка с издаването на нови документи за самоличност с биометрични данни, министър Цветанов посочи, че договорът е подписан от неговия предшественик Михаил Миков. Спечелилата фирма "Сименс" е инвестирала досега около една десета от средствата по договора. Цветанов се позова на мнения на експерти, че договорът е подписан за цена, която е можело да бъде по-ниска. Министърът посочи, че при самото изпълнение на проекта ще се търсят възможности цената да бъде намалена. Според Цветанов през март трябва да приключи работата по инсталиране на техническите средства и да започне издаването на новите документи за самоличност с биометрични данни.
След среща с ръководството на ОД на МВР в Смолян, министърът съобщи, че не е приел оставката на досегашния директор Кирил Хаджихристев, който остава начело на дирекцията. Важно е за смесените райони да няма този страх, който витае у хората с различно вероизповедание, с друга политическа ориентация, посочи Цветанов.