В текста се предвижда само едно изключение - за проекти на общините, а кметството в Смолян като акционер в “Супер Перелик“ влиза в този кръг.
На практика “Супер Перелик“ е осъществило най-мащабната замяна на гори в последните години.
На сайта си в четвъртък Държавната агенция по горите публикува шестте общини, които могат да се възползват от изключението. Въпросните кметства са получили общо 8216 дка. По-голямата част от тях - 8119.525 дка, са взети от община Смолян през 2008 г. именно за нуждите на мегакурорта.
“Замяната на община Смолян е за проекта “Супер Перелик“, но до момента нито една от 6-те общини не е правила заявка да изключи терени от горския фонд, за да строи върху тях. Това, че кметство Смолян има право да кандидатства за изключване на площта, не означава непременно, че горското ведомство ще му позволи“, коментира шефът на аграрната комисия в парламента Десислава Танева пред “Сега“.
Замяната е разписана на 28 май м.г. от бившия шеф на горското ведомство Стефан Юруков. Още когато тя стана факт, от кметството казаха, че ще апортират декарите в дружеството, реализиращо “Супер Перелик“, и така ще придобият 25% от акциите. Огромният масив, с който се раздели държавата, е разположен в Смолян, Пампорово и Мугла. Срещу него общината даде на държавата общо 10 000 дка на различни места - в Смолян, Широка лъка, Пампорово и Смилян.
Основните акционери в проекта са бизнесменът Кирил Асенов и регистрираната в Кипър фирма “БК проджект“. Асенов е собственик на фирма “Уинтер спорт“, преобразувана по-късно на Спортно-туристически център “Перелик“. Както “Сега“ писа, “БК проджект“ се управлява от Людмил Карауланов, а самата фирма е регистрирана на адреса на редакциите на вестниците “Капитал“ и “Дневник“ - ул. “Иван Вазов“ 16 в София. Финансови партньори на “Перелик“ са “Булброкърс“ и “Алфа финанс холдинг“, собственост на издателя на двата вестника Иво Прокопиев, и американският фонд “Грамърси файненшъл сървис“.
Това не е първата горска заменка за този проект. Подобна сделка Кирил Асенов направи и по-рано. След като получи сертификат за инвеститор първи клас. На 26 юли 2006 г. “Перелик“ получи с подписа на бившия аграрен министър Нихат Кабил 2401 дка гори в Смолян и Пампорово срещу терени в различни краища на страната - Троян, Габрово, Плачковци, “Русалка“.
До 2007 г. Спортно-туристически център “Перелик“ взе и 2123 дка ниви в Смолянско отново чрез заменки, като вместо това даде на държавата свои 27 ниви с почти същата площ. Част от тази замяна е осъществена през юли 2005 г. от Асенов чрез фирмата му “Уинтер спорт“.
Забраната за строежи в заменените гори бе гласувана в четвъртък с пълно мнозинство, въздържа се само депутатът от ДПС Хасан Хаджихасан. От залата обаче отсъстваха ключови фигури на тройната коалиция, като Ахмед Доган, Гюнай Сефер, Делян Пеевски , Емел Етем и Искра Копарова от ДПС и Сергей Станишев, Меглена Плугчиева и Кирил Добрев от БСП.
Любопитно е, че според официалната разпечатка Станишев е гласувал “въздържал се“, което означава, че с неговата карта най-вероятно е упражнил вот друг.