Лично се убедих, че Петко Сертов е поискал разрешение за използване на специални разузнавателни средства срещу трима души, съобщи пред журналисти в парламента ротационният председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов, цитиран от БТА.
Така започва разработката "Галерия-1" срещу Димитър Златков; "Галерия-2" - срещу Мартин Златков и "Галерия- 3" - срещу Недялко Йорданов. Двама от тях са собственици на в. "Уикенд", а другият пише за изданието.
Чрез техните контакти се стигнало до подслушване и на много други хора - журналисти, политици.
Бившият председател на ДАНС Петко Сертов се е самосезирал за откриването на разработката "Галерия". Като основание за отваряне на "Галерия" Сертов е посочил, че категорично с технически средства е установено кой стой зад сайта "Опасните".
Според Костов, ако се стигне до наказателно производство, събраните чрез СРС данни срещу тримата ще имат доказателствена сила. Костов добави, че не е установено кой е човекът от агенцията, от когото е изтичала информация. Затова разработката е била корумпирана и прекратена. Вижте видео
Спазена е процедурата за искане на разрешение от Софийския градски съд за унищожаване на материалите по "Галерия", след нейното закриване, каза Костов. Той уточни, че не знае дали материалите действително са унищожени. По думите на Иван Костов, във вида, в който делото "Галерия" е разсекретено, е неизползваемо за публиката, защото съдържа класифицирана информация.