Това каза директорът на агенция "Митници" Ваньо Танов пред bTV, цитиран от БГНЕС.
"Напълно анализирани са РМД София и РМД Пловдив. Когато им направиш анализ, особено в София, кой е на входа, кой е на изхода, ти става ясно. Не е имало никакви мобилни групи за проверка и когато попиташ защо, ти отговарят, че им е било наредено", посочи ген. Танов.
През 90-те години се работеше много грубо и видимо по схемите в митниците, припомни бившият шеф на НСБОП и вече директор на митниците.
"Например, с каргото, ще се насочиш към митницата, където знаеш, че няма да те проверяват. Правя изводи от това, което съм анализирал- ясни са накъде са тръгвали средствата от митницата в Кремиковци, в друга посока са тръгвали от митница Горубляне, например. Схемите са доста, не само три-четири или пет - има достатъчно митници в страната и от всяка могат да тръгнат към различни посоки", обясни ген. Танов.
Според него не е задължително един човек да работи само по една схема - в различните митници имало различни схеми и съвпадали с интересите на хората, които ги управляват -  т. е. с парите.
"Имам кредит на доверие от премиера, имам и и мотивация и се надявам, че сега ще се получи разбиване на всичко това. Ако има провал, той ще е само мой. Аз не съм човек авантюрист да започна да развалям една къщичка преди да съм изградил нова. В една област, включително и особено в митниците, са малко знаещите и честните. Моят опит от работата с митниците показва, че много от корумпираните се стараят да компрометират свестните", каза ген. Танов в отговор на въпрос дали ще отстрани заместника си Красимир Николов, който също имал прякор. В момента има проверка и след нея той щял да каже дали Николов ще "върви надолу или нагоре".
Колкото до доходите, Танов каза, че друг прави проверките и не само митничарите са хората със съмнителни доходи. Но според него трябва да има и законодателни промени. Той каза това и по повод на акцизите особено събираемостта за горива и цигари и алкохол. Танов не се ангажира с това какви приходи могат да осигурят митниците, като посочи че има и обективни причини да не се очакват големи приходи, като намаляването цената на петрола и в цялост икономическата криза.
В заключение той каза по повод кръговете, овладели схемите в митниците, че например кръгът Монтерей е овладял митница Кремиковци. Друг кръг е овладял друг митница, посочи Танов, като каза, че не може да каже повече имена, защото няма достатъчно доказателства.
"Освен това нямам ресурса на директор на НСБОП. Но това, че съм ръководил тази служба е и преимущество", посочи той.
По повод на ДАНС Танов каза, че навремето е бил против принципа на агенцията разузнавачи и контраразузнавачи да се занимават с чисто полицейска работа. Аз смятам, че няма да направя нищо нередно, каза Ваньо Танов в отговор на въпрос как би коментирал изказването на бившата депутатка от Коалиция за България Татяна Дончева, че той, вътрешният министър Цветан Цветанов и шефът на ДАНС Цветлин Йовчев ще провалят правителството на Бойко Борисов.