Малко след 5 сутринта местно време Данка Панчова и нейните колеги стъпиха на европейска земя. Тя е била посрещната от майка си и братята си във ВИП зала на летище "Шарл дьо Гол", до която достъпът на медиите е бил невъзможен.
Данка е споделила, че не желае да се среща със журналисти, защото се чувства много стресирана и се нуждае от дълга почивка, преди да се върне към спомените от пленничеството си.
Дори представителят ни на МВнР в Париж не знае в кой точно хотел се намира Данка и нейното семейство. Всички те вече са с изключени телефони.
От Външно министерство съобщиха за БНР, че засега завръщането на Панчова в България се отлага. Първо ще й бъдат направени медицински прегледи, за сметка на организацията Действие срещу глада, за която Панчова работи.
Панчова бе отвлечена в Сомалия заедно с други чужденци. Похищението на шестимата чужденци, сред които са и един белгиец и две французойки, стана на 5 ноември 2008 г. в 12 часа местно време. Тогава тежко въоръжени мъже атакуваха с три коли и джип писта на летище край град Дусамареб, на 350 км северно от Могадишу. Те похитиха хуманитарните работници, които току-що били слезли от самолет на неправителствената организация "Действие срещу глада". Заедно с четиримата хуманитарни работници бяха похитени и двамата кенийски пилоти на самолета.
Представители на средствата за масово осведомяване да пощадят бащата на Данка Панчова и да не го притесняват като ограничат срещите си с него, поради влошеното му здравословно състояние. Такава молба е отправила самата Панчова, която в момента е в Париж и се възстановява, съобщи междувременно пред "Фокус" говорителят на Министерство на външните работи Драговест Горанов.
„Данка Панчова е добре, но явно „приключението”, което е преживяла, е оставило траен отпечатък у нея и сега ще трябва да се възстанови. Организацията ще постави под лекарски контрол всички заложници, които бяха осведомени. Но така или иначе, когато се завърне, ако пожелае, МВнР ще организира среща с представителите на средствата за масова информация ” – каза Горанов.
Днес бившият президент Петър Стоянов е провел продължителен телефонен разговор с македонския държавен глава Георге Иванов, съобщи БГНЕС.
Той го уверил, че в следващите дни той лично ще разгледа този казус и ще предприеме съответните действия, които могат да доведат до евентуалното освобождаване на младата жена, която има тумори в двете гърди, а 6-месечното й бебе се нуждае от кърма.