Министър Цветков е упълномощен да проведе преговори с другата страна по договора, както и с финансиращата институция, съобщи правителствената информационна служба, цитирана от БТА.
На транспортния министър е възложено да проведе и процедура за наемането (чартирането) на самолети, които да извършват полети за нуждите на правителството. Процедурата ще се отнася само за полетите, които Авиоотряд 28 не може да изпълнява с наличния си авиопарк.
Сделката, която транспортният министър Александър Цветков трябва да прекрати, е за купуването на два еърбъса на старо за нуждите на правителствения авиоотряд. Тя бе извършена по време на мандата на министър Петър Мутафчиев. Оказа се обаче, че транспортното министерство няма пари да покрива лизинговата вноска по тях. След това гръмна и скандал, че има нарушения, свързани със сделката. Според министър Цветков договорът е подписан без да се осигурят средства за допълнителните вноски. Освен това поръчаните самолети не отговарят изцяло на предварително заложените критерии.
Преди дни Софийската градска прокуратура образува досъдебно наказателно производство за престъпления по служба срещу виновни длъжностни лица от Министерство на транспорта за покупката на двата правителствени самолета.
Процедурата за купуване на двата самолета стартира на 12 август 2008 г. и след проведен конкурс, фирма "БИ ЕЙЧ ЕЪР" ООД беше класирана на първо място. Самолетите бяха представени в началото на юни. Цената на всяка от машините е 44,2 млн. долара. Те трябва бъдат изплатени на лизинг за 5 години с 60 вноски, след което трябва да станат собственост на транспортното министерство.  Досега от бюджета са похарчени над 14 млн. лв. по договора, както и над 800 000 лв. за обучение на пилотите за управление на този тип самолети.