Решението е взето на заседание на управителния съвет на фонда, на което беше освободен досегашният изпълнителен директор Ализан Яхова, съобщи Дарик. Кинанов в момента е заместник-изпълнителен директор с ресор селскостопански пазарни механизми. Той ще изпълнява длъжността до избирането на титуляр за поста. Яхова пое поста през януари, като също до тогава беше заместник изпълнителен директор. При встъпването в длъжност на новия министър на земеделието Мирослав Найденов обаче бе взето решение за нейното освобождаване поради сериозни нарушения в ДФ "Земеделие", констатирани от ДАНС. В същия доклад се посочват и нарушения в дирекцията, отговаряща за програмата "Развитие на селските райони" в министерството. Ръководителят на дирекцията Мирослава Георгиева вече беше отстранена от поста си.
УС на ДФЗ определи още на днешното си заседание и критериите за подбор на нов изпълнителен директор. Подборът ще бъде извършен сред служителите на фонда поради необходимостта ръководителят да навлезе в работата незабавно, предвид липсата на време за обучаване и запознаване с материята. "Това е и предимство - ще бъде професионален, а не политически избор," е заявил министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Кандидатите могат да подават документи до 18 август 2009 г. Тогава УС ще разгледа кандидатурите и ще избере нов изпълнителен директор.
"Земеделските стопани очакват от нас спешни действия, включително и решение по въпроса с изплащането на субсидиите по САПАРД. Проблем остава това, че програмата завършва в края на годината, а официално решение от Европейската комисия (ЕК) за разблокиране на спрените средства все още няма", е коментирал министърът на земеделието и храните, допълва БТА. Новият изпълнителен директор на ДФЗ трябва задължително да се ползва с доверието на службите на ЕК, както и да е наясно със спецификата на генералните проблемите във фонда, посочени досега в докладите на ЕК и ОЛАФ. Това се отнася и до поставените от тях въпроси по отношение на административния капацитет и все още недостатъчното разбиране на европейските регламенти, в частта им за докладване на нередности и конфликта на интереси, се отбелязва в съобщението. Цитирани са и критериите, на които трябва да отговаря изпълнителният директор на ДФЗ - да е запознат с функционирането, прилагането и законовата рамка на агенцията САПАРД и разплащателната агенция, в това число многогодишното финансово споразумение и Закона за подпомагане на земеделските производители, както и съответните европейски регламенти, да познава европейското законодателство във връзка с докладването на нередности и конфликта на интереси, както и спецификата в управлението на средства от европейските земеделски фондове, да има опит в преговори със служители на ЕК. От бъдещия изпълнителен директор на ДФЗ се изисква също да владее английски език и още един от работните езици на ЕС, да декларира, че не е обвързан с бенефициенти - по какъвто и да било начин (включително непряк), да не е работил като консултант по САПАРД или ПРСР, за да няма съмнения за конфликт на интереси. Задължително е да е с висше образование - минимална степен магистър. Необходимо е също да е комуникативен и да може да формира и предлага управленски решения, да планира и да организира собствената си работа и работата на другите за постигане на поставените цели.