"Ние работихме много активно с американските и европейските служби. Неотдавна дори получихме благодарствено писмо от една европейска служба лично до директора на ДАНС", каза пред Нова телевизия Димитрова, която преди два дни обяви, че също ще напусне агенцията, тъй като е член на кабинета на Сертов.
Според нея не е имало отменяне на визита на Сертов в САЩ, а ставало въпрос за отложена среща по чисто технологични причини, предаде БГНЕС.
Димитрова смята, че министър-председателят ще се лиши от "един голям властови ресурс, ако ДАНС бъде разформирована или пък бъде обезмислена от към съдържание". Тя призна, че е имало опити за натиск върху ДАНС от страна на всички политически сили - и на управляващите, и от страна на опозицията.
Късно вчера бе обявено, че Петко Сертов ще замине на работа като генерален консул на България в Солун.
Днес павителството обяви официално, че ще предложи на президента да издаде указ за назначаване на Цветлин Йовчев за председател на ДАНС. Промяната в ръководството на агенцията вече е била съгласувана с Георги Първанов. Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършил е ВВМУ "Никола Вапцаров" - Варна. Той е магистър по икономика от СУ "Св. Климент Охридски" и докторант на свободна практика. От януари 1993 г. работи в Националната служба за сигурност (НСС), където последователно е началник на сектор, началник на направление и заместник-директор.
От създаването на ДАНС в края на 2007 година работeше в агенцията като главен директор на главна дирекция "Контраразузнаване". През октомври 2008 г. напусна по собствено желание около скандала с уволнения зам.-шеф на агенцията Иван Драшков.
Йовчев владее английски и руски език. Женен, с едно дете.
Междувременно скандално известният специален съветник в ДАНС Алексей Петров отказа да коментира дали ще остане на поста си, съобщи БГНЕС.
"Заради повишения интерес лично към мен и от уважение към вас медиите, както и разбира се към цялата българска общественост, си позволявам да заявя, че се чувствам силно мотивиран за изпълнение на ангажиментите си към българските институции", заяви той в отговор на въпрос как се чувства и какво възнамерява да прави след промените в ръководството на агенцията.