Конгресът започна във Витлеем, на Западния бряг, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. "Въпреки че мирът с Израел е нашият избор, ние си запазваме правото на съпротива, което по силата на международните закони е наше законно право", каза президентът.
Палестински представители заявиха, че проектотекстът на новата програма на Фатах призовава за нови форми на съпротива като гражданското неподчинение срещу еврейската заселническа дейност и срещу граничната стена на Западния бряг, която според Израел е мярка за сигурност, а за палестинците - начин да се завзема земя. Проектът не отхвърля варианта за въоръжена борба, ако мирните преговори с Израел завършат с провал. Също така програмата допуска възможността за едностранно провъзгласяване на палестинска държава на Западния бряг и ивицата Газа, ако преговорите останат замразени.
В речта си Абас увери, че Фатах няма да допусне законната борба на палестинците за независима държава да претърпи неуспех заради терористични прояви. В същото време обаче Абас предупреди, че палестинците няма да се откажат от правото си да отвръщат на насилието с насилие. Президентът настоя, че палестинците трябва да продължат преговорите с израелците, докато съществува и най-малката надежда за постигането на мир.
Според Абас появата на картата на света на палестинска държава в границите от 1967 г. със столица Ерусалим е въпрос на време. Президентът призова спорът за властта с Хамас да се реши чрез избори.  Абас заяви, че посредством посредници се опитва да убеди Хамас да приеме този вариант. Лидерът на Фатах обеща, че ако ислямистите спечелят изборите, той лично ще им предаде пълната власт. Абас подчерта, че е готов на сериозни преговори с Израел за окончателно решение на конфликта съгласно близкоизточния мирен план, познат като Пътната карта за мир за Близкия изток.
Сегашният конгрес е шести за Фатах. Предишният се състоя в Тунис през 1989 година.