Това заяви министърът на земеделието и храните д-р. Мирослав Найденов след заключителната му среща с представителите на Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия и Службата за борба с финансовите измами (ОЛАФ), съобщиха от Министерството на земеделието, цитирано от "Фокус".
Новото ръководство ще бъде избрано чрез конкурс и няма да има политически назначения. ЕК ще бъде запозната с процедурите и критериите за избор на ново ръководство на ДФЗ. Това ще бъде прилаганата политика на правителството по отношение на управлението на средствата от европейските фондове, подчерта още министърът и изрази увереност, че ще бъде поставено ново начало в отношенията и комуникацията между България и ЕК.
Проверяваните 98 проекта по програма САПАРД от Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия и ОЛАФ ще бъдат вписани в книгата на длъжниците. Това заяви министърът на земеделието и храните д-р. Мирослав Найденов след заключителната му среща с представителите на Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия и Службата за борба с финансовите измами (ОЛАФ), съобщиха още от Министерство на земеделието. Вероятно от списъка ще отпаднат някои проекти, но все още няма точна бройка. Тя ще стане ясна след като от ОЛАФ изпратят доклада от проверките. Става въпрос за месопреработвателни, рибопреработвателни и млекопреработвателни предприятия. Общата стойност на получените субсидии от фирмите възлиза на около 65 млн. лв.
В срок до три месеца прокуратурата ще извърши проверка на проектите преди предприемане на мерки срещу некоректните фирми.
Министър Найденов разговаря по телефона и с главният прокурор Борис Велчев, с когото са се договорили да бъде мобилизиран допълнителен ресурс от прокурори за проверките. Целта е да бъде спазен срокът и да не попаднат коректни проекти сред длъжниците. Изрядните ще бъдат извадени от списъка на длъжниците. Останалите ще трябва да възстановят субсидиите до 2 години. В противен случай ще бъдат удържани от европейските фондове за България, каза министър Найденов.
Представителите на Главна дирекция „Земеделие” на ЕК заявиха пред министъра, че сме на финалната права за размразяването на останалите средства по програма САПАРД. Според тях от Държавен фонд „Земеделие” не е спазена процедурата за вписване на лошите длъжници още от миналата година и сегашната проверка е индикатор да се види как работи системата.