След около месец срещу страната ни ще започне наказателна процедура от ЕК и заради неизпълнени ангажименти за депата за отпадъците. Срокът изтече на 16 юли, каза Караджова, цитирана от БНЕС. Тя обясни, че за изграждането на депата са били нужни 600 млн. лв. и страната е можело да не бъде в тази ситуация. По думите й една от възможностите да се избегнат санкции е да се изготви ясен план за решаване на проблема.
България я грози и още една наказателна процедура заради неизградените пречиствателни станции в селищата над 10 000 жители, каза Караджова. "Над 70 пречиствателни станции не са построени. Срокът е до 2010 година, но забавянето е много сериозно", коментира екоминистърът. По думите й за изграждането на пречиствателна станция са нужни поне година и половина, което означава, че през 2011 г. може да започне наказателна процедура срещу страната и за това.
Изразходвани са над 707 млн. лв. за неприоритетни обекти, сочат данните на Караджова. Тя е установила, че предишното ръководство на министерството е подписвало проекти за изграждане на пречиствателни станции с многократно завишени разходи - 10 пъти над реалната стойност. Такива проекти има в цялата страна.
Четири от започнатите вече 9 наказателните процедури са за ненавременно транспониране на законодателството на ЕС в българското, стана ясно още от екоминистъра, предаде БТА. Другите са за неиздаване на комплексни разрешителни в срок, за превишаване на нивата на серния окис в Стара Загора, Гълъбово и Перник. Тук поради неспазване на комплексните разрешителни на няколко ТЕЦ-а в тези райони се е стигнало до наднормена концентрация на серния окис, но вече се подготвят мерки как да се справим с този проблем, каза Нона Караджова.
МОСВ не е направило и ОВОС на проекта за ветрогенераторен парк в зона "Калиакра" на "Натура 2000".
МОСВ трябва да има и одобрен доклад за оценка на съответствието за мониторинг и отчитане на средствата харчени по ОП "Околна среда", одобрена от ЕК. Ако до 20 ноември не представим доклад, че МОСВ може да се справи с този проблем, всички авансови плащания ще трябва да бъдат върнати, каза Нона Караджова.
Запитана дали ще уволнява директори на дирекции от предишното ръководство на МОСВ, Караджова каза, че очаква те сами да подадат молби за напускане и ще се реши дали могат да работа с новия ръководен екип.
Караджова представи днес и новите зам.-министри в екоминистерството - това са досегашният зам.-кмет в Община Бургас Ивелина Василева и екминистър и кандидат-депутат за 41-ото НС от "Синята коалиция" Евдокия Манева.