Това пише в днешния си брой "Таймс", цитиран от БТА.
Липсващата част от 79-минутния запис на разговора между Никсън и началника на кабинета Ейч Ар Холдеман е била умишлено изтрита. Записът е от заседание на 20 юни 1972 г., три дни след като оперативни служители, свързани с Белия дом, проникват в централата на Демократическата партия в хотелския комплекс "Уотъргейт" във Вашингтон. След разразилия се скандал Никсън е принуден да подаде оставка.
Националният архив на САЩ, който пази досието "Уотъргейт", се опитваше да попълни празнотите. През 2001 г. беше създаден екип, който да проучи как новите технологии могат да помогнат за възстановяването на записа. Начинанието обаче завърши с неуспех.
Детектив-аматьор, решен да разгадае аферата "Уотъргейт", намерил друг начин да разреши загадката - като използва записките на Холдеман от заседанието. Той бил известен с това, че винаги си водел подробни стенографски записки в бележник със жълти страници.
"Изведнъж осъзнах, че в горната част на втора страница разговорът за "Уотъргейт" свършва. На първата страница свършват точно там, където започват да обсъждат "Уотъргейт". Смятам, че втора страница се отнася за последната минута от 18-минутния разговор", казва Фил Мелинджър, който е бивш анализатор от Агенцията за национална сигурност.
Според него Холдеман е унищожил записките, които отразяват разговора от липсващата част на записа през 1973 г., когато избухва скандалът. Мелинджър убедил Националния архив да подложи оцелелите страници на електростатичен анализ, който да открие вдлъбнатините по хартията. Холдеман обикновено пишел с флумастер, но в този ден използвал химикалка, което значително увеличава шансовете за успех.
"Убеден съм, че това ще свърши работа", каза детективът.
Миналата година, на 95 г., почина "Дълбокото гърло" Марк Фелт - тайният източник, помогнал за свалянето на Ричард Никсън през 1974 г.