По-рано същото мнение изрази и новоизбраният председател на комисията Мартин Димитров от Синята коалиция. АЕЦ "Белене" може да бъде строена само от частен инвеститор, недалновидно и погрешно е в момента това да се прави от държавата, заяви съпредседателят на коалицията.
Мавродиев посочи още, че професионалното отношение е да се проверят наличните факти, документацията, свързана с проектите, и тогава да се прецени какво да се прави с тях.
Нашата позиция е, че не трябва да има държавна гаранция по проекти като АЕЦ-Белене и не трябва държавата да гарантира кредити по тях, а да се търси частен инвеститор, посочи Мавродиев. Неговото мнение е, че в условия на криза е много важно разумното харчене на бюджетните средства, защото има важни сфери като социалната, пенсионната, здравеопазването, които чакат финансиране от бюджета. Трябва да се прецени кое е стратегически важно за държавата - дали това е дългосрочният инвестиционен проект или краткосрочните важни социални разходи, коментира заместник-председателят на икономическата комисия.