Това обяви днес централната избирателна комисия след преброяване на 97 процента от бюлетините, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.
Либерално-демократическата партия печели 16,4 процента от гласовете и ще има 17 депутати, Либералната партия - 14,4 процента (15 депутати), Демократическата партия - 12,5 процента (13 депутати), а съюзът "Наша Молдова" - 7,4 процента (8 депутати).
Комунистическата партия остава най-голямата сила в парламента, с 45,1 процента от гласовете и 48 депутати.
Дори и да се съюзят обаче четирите партии, които заедно ще разполагат с мнозинство от 53 депутати в 101-местния парламент, няма да имат необходимото мнозинство от 61 депутати, за да изберат наследника на комунистическия президент Владимир Воронин, който трябва да се оттегли от власт след два последователни мандата, отбелязва агенцията.
Даже да създадат коалиция, те ще трябва да се споразумеят с комунистите, тъй като с 53-ма депутати ще могат единствено да сформират ръководство в парламента. Тъй като по конституция президентът предлага министър-председателя, опозицията няма да може да утвърди и новото правителство, посочва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Възможността за създаване на широка коалиция не изключва и водача на комунистите Воронин, допълва агенцията.
Коалиция на четирите партии е най-вероятният сценарий, макар че либералната опозиция първоначално изключи възможността от съюзяване с комунистите, а Демократическата партия посочи, че няма да влезе в коалиция с тях, отбелязва АФП.
Четирите опозиционни партии, влизащи в парламента, вече започнаха преговори за създаване на управляваща коалиция, заяви снощи пред журналисти лидера на либералдемократите Влад Филат. Добре познавам начина на мислене на комунистите. . . Да се встъпи в коалиция с тях е невъзможно, заяви на свой ред лидерът на Демократическата партия Мариан Лупу пред телевизия Про-ТВ.
Молдова все още не излязла от кризата, в която изпадна през април при предишните парламентарни избори, които бяха спечелени от комунистите и последвани от размирици.
Последното комунистическо правителство в Европа - молдовското, е на път да изгуби властта след парламентарните избори, които се проведоха вчера, пише британският в. "Таймс", цитиран от БГНЕС.