Това съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Луксозният мерцедес S-класа е намерен извън Аликанте, където Шмит беше на почивка.
Преди няколко дни крадците взели ключовете от хотелската стая на шофьора, каза говорителка на здравното министерство, уточнявайки, че Шмит използвала мерцедеса за официални срещи с пенсионирани германци, живеещи в Испания. Германски медии съобщиха, че Шмит платила полета си до Аликанте, а шофьорът докарал лимузината в Испания от Берлин.
След кражбата на автомобила в неделя, министърката бе подложена на ожесточени критики, че използвала служебната лимузина заедно с шофьора по време на почивката си в Испания. Шмит, която е т Германската социалдемократическата партия (ГСДП), поръчала шофьорът й да докара правителствения мерцедес от Берлин, до курорта, който се намира на 2400 км.
Случката е удар по ГСДП, която на изборите през есента ще влезе в тежка битка с християндемократите на канцлера Ангела Меркел.
Германската министърка на здравеопазването Ула Шмид беше отстранена от предизборния щаб на социалдемократите, докато не бъде хвърлена светлина върху използването на нейната служебна кола през отпуска й в Испания, предаде АФП.
Лидерът на ГСДП Франк-Валтер Щайнмайер, който в парламентарните избори на 27 септември ще се бори за мястото на канцлера Ангела Меркел, съобщи, че Ула Шмид е временно отстранена от "правителството в сянка". "Тя няма да бъде в екипа, докато всичко това не бъде изяснено", заяви Щайнмайер на пресконференция. В предизборните анкети социалдемократите изостават с 15% зад сегашните си коалиционни партньори от ХДС/ХСС.