На извънреден брифинг в Областната администрация в Бургас заради скандала, довел до оставката на зам.-министър, Симеонов каза, че срещу него се води негативна пропаганда от вестника, който манипулирал интервю с него.

Именно "Сега" го потърси за коментар около снимката с нацистки знак на зам.-министъра на регионалното развитие Павел Тенев и го цитира да казва, че е несериозно да се иска отстраняването му, защото това били глупости".

Изданието съобщи, че малко по-късно Симеонов сам се е обадил и е допълнил, че през 70-те години на миналия век, когато бил студент, го завели в лагера "Бухенвалд" и:

"Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там... Дали някой не може сега да каже: Подавай оставка и се прибирай на село".

Днес вицепремиерът и съпредседател на "Обединени патриоти" заяви още:

"Този вестник ще бъде съден. Никога, по никакъв начин не съм произнасял думите, изнесени в заглавие, че съм правил шегаджийски снимки в Бухенвалд. Брифингът е по повод ескалиращата пропаганда акция срещу коалиционното управление и лично срещу мен чрез кандидатите. Става въпрос за атака срещу правителството. Това се използва за политически цели. Съжалявам, че давам интервю на всеки, който поиска, разчитайки на коректността на журналистите".

Симеонов защити Тенев, когото определи като почтен човек и добър професионалист и подчерта, че не го е избрал за зам.-министър по профила му в социалната мрежа, а по професионални качества, в които нямал никакво съмнение.

"Съдбата на този млад човек е похабена, но той си има неговата професионална квалификация, неговата ерудиция и мисля, че ще може да се справи. Той е бил в частния бизнес, борил се е с конкуренцията. Каквото зависи от мен, ще му помогна, но действително жалко. Рядко се срещат добри специалисти, които да се съгласят да влязат на държавна работа, на ниска заплата и да си зарежат досегашната кариера“, допълни вицепремиерът.

На въпрос дали сам би си подал оставката, той отговори, че това няма да се случи.

"Бих я подал тогава, ако моите партньори и коалиционният ни партньор я поискат. България има нужда от добро правителство", каза Симеонов, цитиран от "Фокус".

По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов заяви, че в правителството не се обсъжда оставката на вицепремиера.

Освен острата реакция на БСП, които още вчера заявиха, че такива хора като Симеонов нямат място във властта, днес и от ДПС поискаха Патриотите незабавно да излязат от управлението. За оставка на вицепремиера се обяви и лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

"Сега" отхвърля твърденията на Симеонов

Междувременно в. "Сега" категорично отхвърли твърденията на Симеонов, че е публикувал невярна информация и подчерта, че репортерът им си е свършил работата съвестно и професионално, провеждайки два разговора с него на 16 май.

"Това не е първият, а едва ли ще е и последният случай, в който Валери Симеонов си позволява неуместни шеги на етническа, религиозна и друга основа. До този момент той не се e разграничил, нито е разкритикувал предложения от него зам.- министър за снимката с нацистки поздрав. Напротив - продължава да го защитава и да неглижира случилото се", заявиха от изданието.