Зрелостници в Пловдив станаха част от най-важните полицейски екипи в Пловдив. Те се качиха в колите и започнаха да патрулират из града като част от кампания за превенция нарушения на пътя, предаде "Фокус".

"Мисия полицай" е една съвместна кампания на пловдивската полиция и Регионалния управление по образование, като целта е да повишим интереса на учениците към полицейската професия и нарушенията по пътя.

"Емоциите и настроенията са големи, предстоят абитуриентски балове и те трябва да знаят как да се спазват правилата, да запазят своя живот и този на околните", заяви комисар Костадин Костов началник на "Охранителна полиция" пред ученици от ЕГ "Иван Вазов" при старта на кампанията.

Той напомни, че на 1 март стартира кампанията с излъчване на филм с пътнотранспортни произшествия, при което много от учениците от пловдивските училища се развълнуваха, още повече че част от тях имат свидетелства за управление на МПС.

Според представителя на РУО Ставрев - е изключително важно да се осигури животът и здравето на учениците. Интересът от младите е огромен, като участват в едни истински мероприятия, да спазват правилата и какви рестрикции ще има, когато ги нарушат.

"Голям интерес има от страна на нашите ученици, трябваше да намалим броя им до 13 деца, наложи се да направим подбор. Надявам се да продължим и в бъдеще с тази инициатива. Вече втора година се опитваме да работим по безопасността на движението интерактивно. Това е начинът правилата трайно да останат в децата. Трябва да има промяна, защото жертвите на пътя са много и трябва да направим всичко възможно като общество, за да се намалят", коментира Вихра Ерамян, директор на ЕГ "Иван Вазов".

До края на април учениците като ще патрулират по улиците и булевардите в Пловдив. В рамките на един учебен час младежите ще добият реална представа какви усилия полага полицията за осигуряване на безопасността на движението. Вниманието на учениците ще бъде насочени и върху причините за тежки катастрофи и начините за избягването им. Ннагледно ще им бъде демонстриран линейният подход за проверка на водач в нарушение.

"Мисия полицай" e втора съвместна инициатива на областната дирекция на МВР и Регионално управление на образованието, насочена към зрелостниците в Пловдив.