Община Пловдив, съгласувано с ОД на МВР, затваря крайната дясна лента на северното платно на бул. "Христо Ботев" в Пловдив заради опасна сграда. Това каза кметът на града Здравко Димитров.

По думите му това е единственият начин, по който можем да предпазим гражданите от рушащата се сграда, бивш тютюнев склад.


"Тя може да се срути след година, но може да падне и при първия сняг или след минути", каза още кметът.

Решението е взето след среща на Здравко Димитров със заместник-министъра на културата Амелия Гешева и собственика на склада Пламен Моравенов.

Тя бе инициирана от общината след като плануваното за 23 декември бутане на склада бе отменено заради подадено предложение от арх. Петкана Бакалова на сградата да бъде даден статут на недвижима културна ценност.

"Тепърва започва процедура по допустимост дали предложението ще бъде разглеждано. Ако всичко бъде документално издържано, предстои комисия от НИНКН да разгледа наличните материали, а те са много. Тогава ще се произнесе дали сградата има необходимите качества за придобиване на такъв статут. Дотогава спират всякакви дейности около сградата на склада", каза Амелия Гешева.

Тя се ангажира с бързо становище по заявлението.

"Отговорността при евентуален инцидент ще бъде за сметка на общината и собствениците на сградата", каза собственикът й Пламен Моравенов, като добави, че по този начин се създава опасен прецедент.

По думите му така се създават условия всеки да посочва която и да е сграда и да претендира да бъде обявена за паметник на културата, какъвто според него тази не е била през последните 30 години, за което има становище от 2008 година.