Само за едно денонощие в Пловдив бяха засечени 400 шофьори, карали с превишена скорост. 15 от заловените при акция "Скорост" са шофирали в града с близо 100 км в час, съобщи БНТ. А заради зачестилите инциденти с пътници на градския транспорт, от полицията в Пловдив започнаха и проверки на шофьорите на автобусите.

Акция "Скорост" изненада мнозина шофьори през последното денонощие. Пловдивските пътни полицаи са проверили точно 386 автомобила. Най-голям е броят на шофьорите нарушители, които не спазват скоростния режим, позволен в населено място. 183-ма са заловени да шофират със скорост между 61 и 70 км в час, при разрешени 50. Сред санкционираните е мъж от Карлово, заснет от камерите да се движи със 103 км в час. Глобен е и шофьор, натискал газта до 100 км в час по улиците на Първомай. В първата седмица на новата година в Пловдив се случиха и поредица от инцидента с пътници на градския транспорт. Това провокира полицията да започне проверки и затова как се движат автобусите.

Само в един от дните на проверката в Пловдив са инспектирани 132 градски автобуса и техните шофьори. Две-трети са се движили с превишена скорост. Част от шофьорите са карали с над 90 км в час в населеното място.

Шофьорите обясняват, че по-често от всеки друг се озовават в критичните точки на градския трафик. Без да имат възможност за оправдание пред контролните органи.

Позицията на превозвачите е, че най-голям ефект върху безопасността може да окаже обособяването на отделни бус ленти.

В системата на пловдивския градски транспорт предстои да бъдат включени 20 нови автобуса. 5 от тях вече са регистрирани, а проверките продължават.

Освен скоростта през първите два месеца на година полицаите в Пловдив ще проверяват и за неправилно паркиране, както и за неправомерно спиране върху места, предназначени за инвалиди.