От днес до петък се провеждат безплатни прегледи и консултации за рак на гърдата. Те ще се извършват за поредна година от хирурзи онколози от Комплексния онкологичен център в Пловдив, съобщи БНР.

Кампанията традиционно се провежда в рамките на Световния месец за борба с рака на гърдата, в периода от 09 до 13 октомври, от 13:00 до 15:00 часа.

Профилактичните прегледи ще се извършват в База 1 на КОЦ Пловдив на бул. "Васил Априлов" 15А. При необходимост пациентките ще бъдат насочвани към допълнителни безплатни изследвания в лечебното заведение.

Желаещите да бъдат консултирани е необходимо да се запишат предварително, на телефоните на регистратурата, в Диагностичен консултативен център - 032/278 721, 032/278 765, 032/278 761.

"У нас тази кампания е насочена към този най-често срещания вид рак при жените. Много малко пациентки се диагностицират в ранен стадий заради липса на скрининг. Около 4000 жени годишно се диагностицират у нас, а в света - 2 милиона. Това е заболяването, което води до най-голяма смъртност сред жените, затова наблягаме на профилактиката", каза пред Радио Пловдив д-р Славея Измирлиева, началник на отделение "Образна диагностика" към КОЦ - Пловдив.

Тя напомни, че всяка жена над 40 години трябва да се преглежда всяка година ехографски и на 2 години - чрез мамография.

Ракът на гърдата е най-често срещаният вид рак при жените, напомнят от КОЦ - Пловдив. Сред най-честите рискови фактори за развитие на рак на гърдата са напредването на възрастта, преболедуван в миналото рак на гърда, фамилна анамнеза за рак на гърда, генетично предразположение и др.

Въпреки това придържането към здравословен начин на живот - умерена физическа активност, поддържане на оптимални стойности на телесното тегло, ограничаване на вредните навици като тютюнопушене и злоупотребата с алкохол - всичко това може да намали риска от развитието на рак на гърдата.