"Пловдив Джаз Фест" се открива тази вечер в Дома на културата "Борис Христов".

Петото издание на феста продължава дългогодишните джаз-традиции в Пловдив. В продължение на три дни основната програма от два концерта всяка вечер, ще бъде в Дома на културата и с джем сешъни в BEE BOP CAFÉ.

В първия концерт тази вечер ще чуем две дами: забележителната джаз певица Мария Жоао и една от най-добрите млади басистки Линда Мей Хан О. В петък на сцената заедно ще бъдат двама носители на "Грами" легендарният китарист и носител на "Грами" Джон Скофийлд и певецът и пианист Джон Клиъри от Ню Орлиънс.

Вечерта на китаристите ще започне с американския китарист и композитор Кърт Розенуинкъл - един от най-влиятелните и оригинални джаз музиканти на своето поколение. Заключителната вечер на 2 ноември е посветена изцяло на българския джаз.

Първият концерт е своеобразен трибют към пианиста и композитор Румен Тосков-Рупето - едно най-важните и обичани имена в българския джаз.Сред участниците са Антони Дончев, Веселин Веселинов-Еко, Росен Захариев, Валентин Геров и др.

Официалната програма ще закрие известният контрабасист Петър Славов младши. Единствено в рамките на Пловдив Джаз Фест, той ще представи своя първи самостоятелен албум. От 2006 г. джаз музикантът и композитор живее в Ню Йорк. Носител е на много награди и е свирил на едни от най-престижните сцени в над 40 държави.

Наградата за цялостен принос в джаза ще получи Теодосий Спасов. "Пловдив Джаз Фест" ще почете и паметта на Милчо Левиев. Фестивалът е акцент в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.